Home Belgisch LIP SERVICE

LIP SERVICE

by Bart Verlent

Binnenkort komt de tweede ep Plot Twist, van het Gentse-viertal Lip Service. Kasper Cornelus (ook Ertebrekers en De Ideale Wereld band) is de frontman van dit viertal dus wij gingen eens horen wat we van Lip Service mogen verwachten.

Jullie hebben een heel eigen sound, wat zijn de invloeden, want op de nieuwe single Can’t Have It All horen we wat wat 80’s new wave van Devo en Talking Heads kan dat?
Da’s een groot compliment, waarvoor dank! We luisteren alle vier naar heel veel, van r&b tot musique concrète, en ik geloof graag dat alles een beetje doorsijpelt in onze muziek. Natuurlijk zijn sommige invloeden meer obvious dan andere, en bands als Talking Heads en Devo hebben terrein verkend waar we ons thuis voelen. Zonder ons er al te bewust aan te spiegelen, dan ben je als band niet goed bezig. Dat gezegd zijnde, Can’t Have It All is ontstaan uit een voor-de-grap David Byrne-imitatie, dus in die song ligt het er best dik op.

Jullie zitten bijna allemaal nog in andere band is het gemakkelijk om toch nog genoeg tijd in Lip Service te steken?
Het is altijd zoeken naar tijd, maar met een beetje goodwill moeten er zelden grote opofferingen gemaakt worden. Af en toe een show die we moeten laten schieten omdat er al iets anders gepland staat, maar dat kan omgekeerd evengoed gebeuren. Repetities plannen is sowieso een merde. Hannah en Roel spelen niet in andere bands maar zijn even druk bezig met andere dingen.  

De nieuwe single klinkt meer poppy dan jullie vorig werk, is dat voor de volledige nieuwe ep zo?
Ik had het omgekeerde gevoel! Onze nieuwe ep Plot Twist is bewust ruwer en minder clean dan de vorige, zowel wat klank als vibe betreft. Dat je de single als poppy ervaart, vind ik wel een goed teken. Onze nummers hebben altijd een pophart gehad, maar een getormenteerd pophart , en de nieuwe songs kennen evenveel streken als de oude. Ze komen gewoon meer van het hart dan van het hoofd deze keer!

Vroeger gingen jullie door het leven als Momma Said So, wat was de reden van de naamsverandering?
Het was niet zozeer een naamsverandering als wel een nieuwe band. Nieuwe muziek, andere bezetting, nieuwe social media. Momma Said So is ontstaan in de middelbare school, en op een bepaald moment voelden we dat we te veel ballast van die eerste jaren meesleepten. We wilden muzikaal een nieuwe richting uit, en de dynamiek binnen de band was wat stroef. Dus was het tijd voor een cleane break – een stap achteruit op veel vlakken, maar achteraf gezien zeker de juiste keuze.

Is er een bepaalde reden waarom jullie nu een nieuwe ep uitbrengen en nog geen album?
We waren heel blij met onze vorige ep, maar voelden dat we live een energie hadden die we op plaat nog niet helemaal te pakken hadden gekregen. Een soort punky energie die essentieel is voor wie we zijn en wat we willen overbrengen. We wisten dus heel goed wat we wilden van deze ep: diè energie te pakken krijgen. Door grotendeels live op te nemen en niet al te voorzichtig met performance en klank om te springen zijn we daar naar mijn mening ook in geslaagd. Nu kunnen we dus gaan nadenken over dat debuutalbum!

Twee jaar geleden deden jullie mee aan Humo’s Rock Rally, zouden jullie daar nu nog aan meedoen?
We hebben er dit jaar even over nagedacht en ervoor gekozen om niet mee te doen.

Is er één iemand die de muziek en teksten schrijft of is het teamwork?
Ik schrijf de teksten op mijn eentje en kom in de meeste gevallen ook met de muzikale nucleus van de song. De songs worden wel altijd wat ze zijn in het repetitiekot, met inbreng van iedereen – ik maak nooit volledige demo’s op mijn eentje.

Als jullie zouden mogen kiezen voor een voorprogramma te verzorgen van een grote naam, wie zou dat zijn en waarom?
Misschien wel Deerhoof – geen echt gròte naam, maar een band die net als wij opwindende dingen doet met een doorsnee bezetting. En nu hun drummer, Greg Saunier, onze ep heeft gemixt, niet eens meer zo veraf. Als we echt mogen dromen, en David Byrne komt nog eens met een nieuwe show, mag hij ons altijd bellen.

Wat zijn de toekomstplannen voor Lip Service?
Liedjes schrijven en fijne shows spelen, om rustig aan ons publiek verder op te bouwen. En zoals hierboven gezegd, we zitten nu op een goeie plek om aan het debuutalbum te gaan denken!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More