Home Belgisch HET BESTE VAN 2022: Arne Vandenhoeck (Marche Funèbre)

HET BESTE VAN 2022: Arne Vandenhoeck (Marche Funèbre)

by Mark Van Mullem

Je zou het misschien niet verwachten, maar de man met de gouden keel die de Mechelse doom-sensatie Marche Funèbre aanvoert, is stiekem ook Mechelens grootste U2-fan. Daarover op een ander moment meer, misschien wanneer de band nog eens wat uitbrengt, we vroegen Arne Vandenhoeck wat hij op muzikaal gebied zoal onthouden had van 2022. Het woord is aan hem.

De grootste muziekfan die ik ken, jullie redacteur Mark Van Mullem, vroeg me om iets jaarlijstjesachtigs te maken voor alweer een jaar dat bijna verstreken is. Na het bekijken van mijn Discogs collectie moet ik met eerlijke schaamte bekennen dat er voorlopig weinig 2022-releases zijn toegevoegd. En wat er dan bijkwam waren dan nog in hoofdzaak vinyl heruitgaven. Zo prijkt het geniale Domination van Morbid Angel nu niet alleen als cd in mijn kast, maar ook als vinyl, of dichter bij huis de Death and Loss lp van Marche Funèbre.
Favoriete Belgische release was het debuut van Whorses, en dan vooral de stevige kantjes A en B. Ze bliezen me bijna letterlijk omver ergens op een geheime locatie deze zomer. Blij dat ik daar was! Eervolle vermelding ook voor mijn mede-Mechelaars van Psychonaut met hun schitterende nieuwe worp Violate Consensus Reality.

Internationaal gezien is mijn topper van het jaar The Agony & Ecstasy of Watain van Watain. De Zweden zijn na twee iets mindere albums helemaal terug op het toppunt van hun kunnen. Hun geniale mix tussen agressie en melodie, verpakt in een typische Zweedse metal saus is niet te versmaden, net als hun vurige live shows. Verder ook genoten van Tamashii No Yama van de – niet Japanse maar – Tsjechische doom metal trots Et Moriemur. Een prachtig album, zonder meer.
Meer Zweeds metaal, maar dan nog melodieuzer kwam er in de vorm van Leviathan II van Therion. Wat die band ook doet, het blijft goed, als je van metal meets klassieke muziek en opera houdt tenminste. Uit Noorwegen kregen we nog Darkthrone, die met Astral Fortress een knappe, atmosferische black metal plaat uitbrachten. Ze blijven verbazen. Deze alinea sluit ik nog af met het debuut van Ernte Geist Und Hexerei. Dit Zwitsers duo brengt ijselijke black metal met Witch N op zang. Aanrader!

Niet zo veel nieuwe muziek opgezocht, maar best veel live shows gezien dit jaar. Een kleine top om het te bewijzen (als mijn geheugen me niet in de steek laat).

De beste concerten van 2022
BUTCHER – Graspop, Dessel
WOLVENNEST – Alcatraz, Kortrijk
WHORSES – Fort, Diest
DOOL – Graspop, Dessel
DJERV – Eindhoven Metal Meeting
WATAIN – Trix, Antwerpen
HEAVY SENTENCE – Antwerp Music City, Antwerpen
SATURNUS – Hell, Diest
OBSIDIAN SEA – Escape Metal Corner, Wenen
INCANTATION – South of Heaven, Bilzen

En dan onze eigen show op Alcatraz, die wellicht voor de hele band de beste podiumervaring ooit was. Heerlijk.

Favoriete Belgische festivalaffiche voor 2023
dEUS (headliner)
BÜTCHER – CARNATION – WOLVENNEST – PYSCHONAUT – MARCHE FUNEBRE
CARNAL DESECRATION – WHORSES – HEMELBESTORMER – DRAWN INTO DESCENT

Niet erg evenwichtig, I know, gelukkig moet ik dan ook geen festivals samenstellen, op de Darken The Moon festivals na dan, haha. Zoek maar op en tot volgend jaar!You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More