Home Belgisch YANNICK PEETERS – GBG2 (W.E.R.F. Records)

YANNICK PEETERS – GBG2 (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

GingerBlackGinger, zo gaat de debuutplaat van bassiste Yannick Peeters heten. Een goede verstaander heeft dan ook meteen door waar de wat vreemde titel van de eerste single vandaan komt. Peeters staat er op album en single trouwens niet alleen voor, aan haar zijde horen we Frederik Leroux (gitaar), Frans Van Isacker (saxofoon & klarinet) en Tom Rainey (drums). Een vrij klassiek jazz kwartet dus, dat evenwel minder klassieke jazz composities laat horen.

GBG2 begint met gitaaraanslagen waarin Leroux struikelend en zwalpend op zoek lijkt te zijn naar een insteek om het nummer deftig in gang te zwengelen. Pas na 1’20” vindt hij de juiste cadans en treedt de rest van de band hem bij. De bas van Peeters brengt standvastige structuur terwijl Rainey wild om zich heen mept, vechtend tegen ritmische routine.

De sax van Van Isacker piept en hijgt alle richtingen uit. Na flink tegenstribbelen begint Leroux zich na een tijdje neer te leggen bij het onvermijdelijke van de groove. Pas tegen het eind van het nummer hebben allen zich met elkaar verzoend en mondt GBG2 uit in een wat balsturige harmonie.

GBG2 is een spannend debuut van Peeters die voor het eerst uit de dienende rol bij andere bands treedt. Haar album verschijnt in januari bij W.E.R.F. Records.

Je kan Yannick Peeters en haar band live aan het werk zien op:

16/01 – Brussels Jazz Festival 
27/01 – Kunstencentrum nOna, Mechelen
28/01 – TivoliVredenburg, Utrecht
30/01 – De Singer, Rijkevorsel 
04/02 – De Bijloke, Gent 

INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More