Home Singles TRIO PLETENITSA – Oj Shope Shope

TRIO PLETENITSA – Oj Shope Shope

by Bart Verlent

Nee, a capella gezelschappen zijn niet echt hip, maar Trio Pletenitsa slaagde er wel in ons te raken tijdens de Sound Track voorrondes in De Casino in Sint-Niklaas. Gergana Velikova, Jolien Gebruers en Sophia Keck brengen zonder enige instrumentale begeleiding Bulgaarse en Balkan volksliederen. Denk aan Le Mystère des Voix Bulgares die in het verleden ook samenwerkten met Kate Bush en met Dead Can Dance zangeres Lisa Gerrard.

© Cath Van Laere

Na verschillende singles bracht het trio in 2021 de debuutep Pletenitsa uit waar op 7 april een vervolg op verschijnt met de logische titel Pletenitsa II. Op deze nieuwe ep zullen zes Bulgaarse volksliederen staan die de dames op een intieme, sobere manier vertolken. Na Rano Ranila Dilyana is Oj Shope Shope de tweede teaser uit die ep.

De traditional gaat over een groep mannen die rondlopen in de Shoploek, (een regio in Sofia waar de trotse en koppige mensen “shopi” worden genoemd), trots opscheppend over de machtige Vitosha, Bulgarije’s hoogste berg, en Iskar, de diepste rivier. Tot een mooi meisje Boyana de heren onderbreekt en zegt dat de berg Pirin hoger is en dat de rivier Dounau misschien niet dieper is maar wel breder. De mannen zijn zo koppig dat ze niet toegeven en het meisje antwoordt: “Oh Shopi wat slim van jullie”.

Het valt weer op hoe knap Gergana, Sophia en Jolien vocaal elkaar aanvullen en in het ritme blijven zonder dat ze een instrument hebben om zich op te focussen. Ze zorgen zelf voor het ritme met handgeklap en vinger geknip en zingen onderwijl de sterren van de hemel. Wat deze dames hier neerzetten is magisch.

Op 7 april stelt dit trio de ep voor in de Minard in Gent. Op die gelegenheid worden ze vergezeld op het podium door enkele muzikanten om de avond extra speciaal te maken. Tickets voor deze unieke avond zijn hier verkrijgbaar.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More