Home Belgisch TOUR – Twiehfel ên Spikkelaosie

TOUR – Twiehfel ên Spikkelaosie

by Nel Mertens

Muziek blijkt de ideale weg om dialecten in leven te houden, hoewel het daar vaak beperkt blijft tot het West-Vlaams. Daar brengt Limburger Stijn Segers met zijn project Tour verandering in, want hij bracht net zijn nieuwe singel Twiehfel ên Spikkelaosie uit. In het Zutendaals!

En de single draagt een verhaal mee: op 21 juli 1951 gaat er een schokgolf door het kleine Limburgse dorpje Zutendaal wanneer de 22-jarige Maria wordt vermoord.
Een passionele moord, blijkt. De 23-jarige Genkenaar Gaston kon de hartstocht niet meer weerstaan: in de ouderlijke woonst in de Grotstraat in Wiemesmeer, een gehucht van Zutendaal, kogelt hij zijn geliefde Maria neer met vier schoten uit een revolver, kort nadat zij een verzoek om met hem te trouwen had afgewezen. Het dorp is in shock. Wekenlang is Limburg in de ban van de gebeurtenissen en volgt iedereen het proces rond de moord op de voet. Exact zeventig jaar later verschijnt Twiehfel ên Spikkelaosie.

Een echte murder ballad krijgen we hiermee te horen van Tour, die deze dramatische gebeurtenis met veel respect bezingt. Een intrieste track, met zwoel klagende backing vocals in een meeslepend instrumentaal pallet, dat de bitterheid van deze gebeurtenis perfect in klank weet te zetten.

Twiehfel ên Spikkelaosie is digitaal verschenen en is één van de tracks die je op Muurd zal kunnen horen, het aankomende album vol met moordliederen dat in het najaar verschijnt. In beperkte oplage is de track ook als vinyl single uitgebracht, met de exclusieve B-kant Brabangène.

Op 4/11 wordt het album live voorgesteld aan het publiek in C-Mine in Genk en op zondag 23 januari 2022, geeft Tour een homecoming concert met een speciale Muurd Live Charivari in de Sint-Jozefskerk van Wiemesmeer!

Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More