Home Belgisch THOT – Hüzün (Pelagic Records)

THOT – Hüzün (Pelagic Records)

by Hans Vermeulen

We zijn nog een drietal weken verwijderd van het gloednieuwe Delta van THOT. We hadden met Supercluster een titelmatig vertrouwd maar muzikaal verrassende eerste single. Grégoire Fray en zijn band waren grootmeester in het bouwen van stilistisch prachtige maar vaak – voor velen – ondoordringbare meesterwerkjes. Supercluster klonk als iets dat deed denken aan tegelijk Metz als …And You Will Know Us By The Trail Of Dead. En het klonk melodischer dan ooit, maar op een heel leuke manier.

©Michael Thiel

Hou je vast, de tweede single, Hüzün, is nog indrukwekkender. We vieren hier de blijde herintrede van Juliette Mauduit. THOT zou THOT niet zijn als Juliette niet meedoet op de één of andere manier.

In vergelijking met Supercluster heeft ploegkapitein Fray zijn ploeg op één positie gewijzigd voor dit nummer. Anaïs Elba mocht een single rusten en Mauduit kwam in de spits als zangeres en actrice. De videoclip is al in 2021 opgenomen, althans de beelden zijn toen opgenomen. Grégoire ging toen opnemen met Les Mystères Des Voix Bulgares en er werd van de nood een deugd gemaakt door de clip voor Hüzün vorm te geven. Het Bulgaars koor werd bij het middenstuk van de song betrokken en er werd een filmscript geschreven voor Juliette die de hele song als zangeres zou dragen, en hoe!

Een Bulgaarse roadtrip van 2 dagen met hectische opnamesessies en lange dagen – zonsopgangmomenten aan de Zwarte Zee inbegrepen – leverde uiteindelijk beelden genoeg op voor een beklijvende clip die het nummer alle eer aandoet.

Kukeri is een traditioneel Bulgaars ritueel gericht op het wegjagen van boze geesten. Juliette wordt in de clip helemaal deel van die traditie. Met de hulp van National Geographic fotograaf Ivo Danchev werd alles mysterieus in beeld gebracht.

Ook dit nummer is naar THOT-normen heel toegankelijk maar is misschien wel één van de allerstrafste songs, zoniet het beste, dat Fray uit zijn mouw heeft geschud. Het rockt maar klinkt uit de mond van Juliette erg emotioneel. We kunnen alleen maar hopen dat het nummer de setlist haalt op 13 juni als de band in de Botanique komt spelen.

THOT: instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More