Home Singles THE GREAT BELGIAN SONGBOOK – Cuberdon

THE GREAT BELGIAN SONGBOOK – Cuberdon

by Tom Goelen

Nog nooit van gehoord, totdat de band en deze bijhorende single haast achteloos voorbij kabbelden op StuBru. Aangenaam verrast zaten we op dat moment, vier inzittenden van onze bolide, zachtjes maar goedgemutst mee te knikken.

Met The Great Belgian Songbook dus, een kwintet dat oude en minder oude Belpoppers in de verf zet door middel van jazzy/funky/poppy versies. Door de band genomen stuk voor stuk goede bewerkingen met sterke arrangementen maar helaas ook wat braafjes. Jazz voor de massa zoals ze zeggen, en daar is uiteraard niets mis mee. Hun nieuwe single is, als we het goed hebben, wel een eigen compositie en de vier meeknikkende oude zakken in onze voiture waren unaniem: veel beter dan de covers.

Het promopraatje heeft het over een zomerse, swingende feelgood track en daar is zeker iets van. Zo’n lekkere oorwurm die zich snel onder de hersenpan nestelt om er nog dagenlang zijn of haar gangetje te gaan. Hier legden we meteen (voorzichtig) de link met St-Germain’s Rose Rouge, daar zitten de vrolijk schetterende blazers zeker voor iets tussen. Beide songs werken op de dansbenen maar laatstgenoemde artiest klinkt vooral moderner, minder gepolijst en speelt toch een categorie hoger. Voorlopig toch. Ach, het zijn appelen en peren.

Cuberdon heeft een geweldige uptempo melodie, klinkt heel herkenbaar en zit gewoon harstikke lekker in mekaar. Zoals aangehaald vonden de vier pseudo-muziekkenners in onze wagen het totaalgeluid iets te plat, te opgepoetst. Al zijn de heerlijke funky tonen (dank Mr Bassman) absoluut niet te ontkennen en zeer aangenaam.  

Dit is geen band die we gaan zien in een donkerbruine kroeg of aftandse jazzclub maar eerder op braderijen, openingen allerhande, sjieke feestjes of populaire zomerfestivals waar Archie Shepp of Cannonball Adderley hippe cocktails blijken te zijn op de drankenkaart in plaats van acts op het podium.

Cuberdon is een heerlijke track die ons recht naar de jaren zeventig zuigt. Naar de pornofunk van toen maar ook naar Starsky & Hutch, Soulful Strut van Stephan Sechi of sommige classics van Young-Holt Unlimited.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More