Home Singles SHUBIL – Manali

SHUBIL – Manali

by Bart Verlent

De naam Shubil zal waarschijnlijk nog bij niemand een belletje doen rinkelen, maar het is eigenlijk de Mechelse band Heliocentric die van naam veranderd is. Wat in feite geen slecht idee was. In 2008 startte Timothy Vanvaeck het project op en hij bracht er drie ep’s en een album met uit met 90’s triphop met etnische invloeden. Tijdens Play & Produce in Gent kreeg Vanvaeck de kans om zijn nummers te pitchen bij Lennert van Compact Disc Dummies en Adriaan De Roover, daar kwam hij tot de conclusie dat er iets ontbrak en zo werd er een live band gevormd om de elektronische nummers tot leven te brengen.

© Shubil

Heliocentric mocht toen een paar optredens verzorgen waardoor de band gemotiveerd de studio introk om de ep Lucid op te nemen. Na de release moest de band afscheid nemen van drummer Prince Kulia. Gelukkig vonden ze snel een passende vervanger. Vanvaeck focuste zich dan in de zomer van 2020 op zomerfestivals en deed dat met Bert Janssens op gitaar en percussie en Tim Martens op drum en percussie. Maar toen kwam corona roet in het eten gooien. Uiteindelijk besloot de band om in 2021 van naam te veranderen naar Shubil, niet enkel vanwege het feit dat er vaak verwarring met andere acts was, maar ook om de groei van de voorbije jaren te benadrukken.

Binnenkort verschijnt de opvolger van de debuutep Tribes die vorig jaar het licht zag. Manali is de eerste teaser van het album en dat klinkt wel wat anders dan de ep. Shubil heeft hier een veel warmer geluid dan voorheen dankzij de drums die nu niet meer elektronisch klinken. Het heeft ook een Afrikaans tintje maar ook de elektronische elementen zijn nog aanwezig zodat we een heel origineel geheel krijgen.

Heliocentric heeft een lange weg afgelegd om tot Shubil te komen maar het heeft veel opgeleverd. Je hoort dat dit trio een serieuze evolutie heeft ondergaan.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More