Home Belgisch RUBEN BLOCK – Awake (PIAS)

RUBEN BLOCK – Awake (PIAS)

by Geert Mertens

Triggerfinger staat nog steeds on hold maar niet getreurd: Ruben Block verblijdt ons tegenwoordig met solowerk en drummer Mario Goossens maakt het mooie weer met Sloper. Sloeg de eerste single van Block, Lights, ons meteen murw dan loopt het met opvolger Awake toch iets minder snel. Qua sfeer is het dan ook het andere uiterste van het muzikale spectrum waarin Block zich beweegt.

Het nummer begint met een akoestische gitaarslag waarna het zich op een zelfde slakkengang verder beweegt. Hierover prevelt Block haast zeurderig zijn tekst. Pas op, dit klinkt misschien heel negatief maar Block is natuurlijk getalenteerd genoeg om er iets van te maken. Het creëert een enorm depressieve sfeer die angst inboezemt. Zit je op dit moment diep in de put? Dan duwt Block je met dit nummer nog wel een paar meter dieper. Bij momenten doet de grauwheid aan Tom Waits en Leonard Cohen denken.

Hoogtepunt is ongetwijfeld de paar keer dat de klagende gitaar te boven wordt gehaald en in duel gaat met het achtergrondorgel. Ondertussen tilt een koor van Block-stemmen je over de rand van een ravijn om je dan weer in de diepte te laten storten. Het nummer lijkt nog niet helemaal begonnen als het gedaan is. Het klokt onder de drie minuten af.

“Ik schreef Awake samen met Mitchell Froom (vooral bekend van Crowded House, red.) in Santa Monica, Californië maar pas een half jaar later, ergens op een strand in Kreta, viel het nummer in zijn finale vorm”, vertelt Ruben. “Het gaat over je open stellen voor nieuwe ervaringen en je laten meeslepen op een collectieve ontdekkingsreis.”

We blijven in ieder geval benieuwd naar het volledige solo-album van Ruben Block.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More