Home Belgisch MORTIER – Princes & Vaarwel Theo

MORTIER – Princes & Vaarwel Theo

by Björn Comhaire

Een jaar geleden verraste Mortier, de band rond bassist/zanger Thomas Mortier, met hun naamloze debuutalbum vol Nederlandstalige liedjes. Ze klonken een beetje als De Ministers Van De Noordzee (die andere band van Mortier) maar dan net iets persoonlijker en intiemer. Mortier kreeg heel wat positieve kritieken, ging de baan op en werd zowaar regelmatig gedraaid op de openbare radio. Hoera!

Thomas Mortier © Björn Comhaire

Een jaar later dook de band opnieuw de studio in voor de opnames van het tweede album. Toen gingen de deuren dicht en de mondmaskers aan. Weg sfeer, of dat zou je toch denken. Thomas dacht daar echter anders over en samen met Brecht Plasschaert (Yùrt, Marble Sounds) en Pieterjan Coppejans (Eefje De Visser) maakten ze een aantal home-studio opnames. Kleiner en minimalistischer dan eerst gepland maar daarmee ook intiemer. De vrucht van hun huisvlijt verscheen op 26 juni in de vorm van twee singles: Princes en Vaarwel Theo.

Mortier Princes Vaarwel Theo artwork
© Mortier

Princes is “nen trage” over een meisjes dat worstelt met zichzelf. Ze is op zoek naar haar plekje op deze wereld, op zoek ook naar geborgenheid en liefde die ze hoopt te vinden in de armen van onze held. Ze weet nog niet dat haar hart binnenkort gebroken zal worden… Mortier slaagt erin om met weinig middelen een onderhuids dreigende sfeer te creëren. Een beetje zoals Falco dat honderd jaar geleden ook deed in Jeanny, maar dan zonder de perverse ondertoon en een stuk subtieler.

Vaarwel Theo is een herinterpretatie aka cover van het oude Urbanus nummer uit 1977. Een “grappig” liedje over Theo die zichzelf van het leven wilt beroven en uiteindelijk (spoiler alert) nog twee andere mensen mee de dood in sleurt. Een mooie cover die Mortier helemaal ontdaan heeft van de typische Urbanus stijl die toen erg succesvol was. Een erg leuk nummer hebben we het echter nooit gevonden en daar brengt deze versie van Mortier, hoe goed gemaakt ook, geen verandering in.

Of deze uitgeklede versies het album (dat begin 2021 verschijnt) zullen halen is op dit moment niet helemaal duidelijk, wel duidelijk is dat Mortier de coronatijd overleefd heeft en daar zijn wij blij om!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More