Home Singles MENEER MICHIELS – De Merel (FONS Records)

MENEER MICHIELS – De Merel (FONS Records)

by Björn Comhaire

Ken je dat een “juk”? Het is een tuig voor lastdieren, een symbool van dwang en onderdrukking. Het is ook iets waar mensen zich, om begrijpelijke redenen, graag van bevrijden. Waarom vertellen we je dit? Omdat we net de Facebook pagina van Kristof Michiels, ook wel King DJ of DJ4T4, gecheckt hebben waarop hij meldt dat hij zich eindelijk bevrijd heeft “van het juk van zijn kale West-Vlaamse onderdrukkers die er toch niets van begrijpen want het zijn janetten”. Het typeert het soort humor (hopen we toch) dat Michiels bedrijft, en het zegt meteen waar Meneer Michiels voor staat: de vrijheid om je mening te zeggen en je eigen ding te doen. En dat ding doet Meneer Michiels graag in het gezelschap van zijn helden, deze keer zijn dat Boudewijn De Groot en Wannes Cappelle.

Limburgse rap is hot en niet alleen bij de jonge garde maar ook bij de euh… – we wikken onze woorden – iets minder jonge garde. In De Merel gaan Michiels en zijn kameraden stevig tekeer tegen de commercie van de muziekindustrie, de daaruit voortvloeiende constante druk om succesvol en populair te moeten zijn en wat dat allemaal doet met een mens. De een vertaalt dat al wat subtieler in woorden dan de ander en het is vooral Michiels zelf die geen al te poëtisch blad voor de mond neemt. Elk vogeltje zingt zoals ie gebekt is zeker (die konden we echt niet laten liggen).

Zolang de boodschap maar overkomt, al zal het misschien moeilijk zijn om die boodschap tot bij de luisteraar te krijgen als je “geen marketing, geen marketing, geen marketing” wilt gebruiken. Een vicieuze cirkel zowaar? Als je toch de moeite doet om te luisteren naar De Merel dan hoor je een ijzersterk nummer met een tekst die tot nadenken stemt. Bemerk ook hoe de muziek onder de zang/rap gematcht is aan de stijl en de inhoud van de zanger/rapper. Klasse.

De Merel staat op het nieuwe Wereldburger album van Meneer Michiels en is vanaf 24 april beschikbaar op de streaming platformen. Dikke aanrader.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More