Home Singles HANS FRANCKEN – When Feeling Blue (Fruitylabel/CNR Records)

HANS FRANCKEN – When Feeling Blue (Fruitylabel/CNR Records)

by Björn Comhaire

Hans Francken is zo één van die muzikanten die er in slaagt om overal bij te zijn en toch voor het grote publiek compleet onzichtbaar te blijven. Een bloemlezing: hij is de orkestleider The Voice Van Vlaanderen, The Voice Kids en The Voice Senior, staat mee op het podium bij Clouseau, en producete tig platen voor onder andere, Stan Van Samang, Nathalia, Ibe en vele andere muzikanten waar je op Luminous Dash zelden iets over hoort.

© Jos Antens

Een drukbezet muzikant dus die, net zoals de meeste mensen die iets met muziek te maken hebben, begin dit jaar plots thuis kwam te zitten en zich af vroeg “Wat nu?”. Tot hij zijn oude piano, die in een hoek van de kamer zielig stond te wezen, in de gaten kreeg. Soit, het één leidde tot het ander en voor ie het wist had Francken vier instrumentale nummers bij mekaar geschreven die hij in februari 2021 zal releasen als ep.

Het eerste van die nummers When Feeling Blue is een lyrisch-romantische trip opgehangen rond een vrij eenvoudige pianomelodie die neigt naar minimalisme. Een naakte opname van een soort muzikale schets. Het hoorbare aanslagmechanisme van de hamertjes op de pianosnaren krijgt daarbij een bepaalde percussionele kwaliteit en klinkt als een zachte metronoom. Dat ongepolijste geeft het nummer een wat ruwe echtheid waardoor het zich verheft boven het cliché van de romantische muziek.

De nummers op de ep worden uitgebracht met een videoclip. Daarin zie je hoe de, vooral in Roosendaal en zijn deelgemeenten, beroemde schilder Jos Antens, een schilderij maakt dat nauw aansluit bij het nummer.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More