Home Singles GROUND NERO – Stars

GROUND NERO – Stars

by Nel Mertens

Onlangs konden we tijdens het radioprogramma De Dag Des Oordeels van Danny Quetin (schrijver bij muziekmagazine Dark Entries en ooit nog geluidsman van Ground Nero) voor het eerst het nummer Stars van Ground Nero horen. De laatste jaren waren ‘bewogen’ voor de band. In 2019 kregen we hun laatste album Divergence en toen was er de pandemie die iedereen binnen- en inhield. Ook was er een wissel van zanger. Sinds de komst van de Britse frontman Mark Sayle, kregen we al negen nieuwe tracks te horen waarmee de band blijft bewijzen nog steeds stevig in de gothrockscene te staan.

Nummer tien is een bijzondere want Stars is een nummer waarmee de band terugdenkt aan Sofie Taeymans, die op 11/01/2023 overleed aan kanker. Ze streed in, om en mét het leven gedurende jaren tegen de ziekte, maar ook in die jaren bleef ze vol plezier opduiken op fuiven en concerten, als graag geziene gaste binnen de gothic scene. De plek waar haar vrienden haar familie werden.

Na het afscheidsmoment op 28/01, ging gitarist Nomad verder werken op een reeds opgenomen baslijn van bassist Pe. Na een dag opnemen had hij tranen in de ogen en een nummer klaar. Voor Sofie. Nog geen 24 uur later had Sayle er ook een tekst bij geschreven, geïnspireerd op het afscheid van Sofie.

Nomad lichtte toe in De Dag Des Oordeels: “Het is waarschijnlijk het donkerste nummer dat we tot hier toe gemaakt hebben. Het ontstaan ervan is toch wel heel bevreemdend eigenlijk. Toen ik aan het opnemen was op een baslijn die Pe al een tijd geleden opnam. Opeens begon mijn gitaar feedback te geven en die volgde de drums en baslijn gewoon. Pas toen het volledig af was, wist ik wat het betekende. Stars was geboren. Het was Sofie. De feedback van die gitaar die je doorheen het hele nummer hoort en die er voor gezorgd heeft dat we het zo gemaakt hebben, dat is Sofie.” Emotioneel en donker. En mooi.

Al wie Sofie gekend heeft, zal haar glinsterende karakter, intelligentie, humor, duistere kantjes en warmte terugvinden in deze mooie track. Mooi hoe haar beeld ook vereeuwigd is in de clip. “Now she’s a star…”

Herbeluister de aflevering van De Dag Des Oordeels van 3/3/2023.

Facebook Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More