Home Singles GLITCHOPPER – Nothing

GLITCHOPPER – Nothing

by Nel Mertens

Het is een Gents kwartet sinds 2018. Gents, want bezieler en frontman Bin Jah Mïn (die eerder al passeerde op onze site, met zijn elektronisch soloproject Hunky Dory) sleutelde in verschillende studio’s in en om Gent aan de sound van Glitchopper. En toch is het een viertal met een internationale samenstelling. Samen met Esteban Crowley (drums), Hendrick Doncker (bas) en Piglet Porch (multi-instrumentalist, producer) brengt Bin Jah Mïn – na heel wat opnames en demo’s – nu de eerste officiële release van Glitchopper met hun debuutsingle Nothing.

In de lente van 2021 schreef Bin Jah Mïn Nothing in zijn ruwe vorm als een eerder heavy, psychedelisch nummer met de titel Stop Killing Yourself . “The road is better than the price at the end, proud to be running next to you my friend. Staring at the sun”, klonk het toen. Ondertussen herbekeek hij het nummer en vereenvoudigde het tot een rechttoe rechtaan nummer met hoog rock-gehalte in de vocals en gitaren.

“I’m taking notes on nothing and never come home, proud to be nothing and to never come home. Staring at the sun, staring forever.” Iets naïever en positiever klinkt het nu, doch beladen met een hoge thanatos in die naïviteit, die zich vertaalt in een sonische ironie en de uitdagende attitude die daarbij ook passend klinkt.

Een thanatos in contrast, want het nummer klinkt erg vivant, met pittige drums en gitaren en zanglijnen waarbij Bin Jah Mïns stem in volume en intensiteit af en toe duelleert met zichzelf. Technisch knap uitgewerkt! Nothing is zo’n track die je binnen de kortste keren mee neuriet en -brult en hoopt dat je hem gauw terug hoort op de radio.

“Tijdens het herschrijven van het nummer was ik erg van slag geraakt door de publicatie en commotie rond het boek Verloren In De Jungle (Marja West), over twee Nederlandse meisjes die onvoorbereid de jungle introkken en er nooit meer zijn uitgekomen. Die naïviteit van het levensplezier en de soms fatale afstraffing daarvan zit ook in het nummer verweven. In de vocals, in de gitaren, in de inherente woede om wat soms onafwendbaar of onomkeerbaar blijkt”, legt Benjamien Calsyn uit. “We starten allemaal onvoorbereid aan het leven, zonder grondplan. We doen wat we denken dat goed is, waar we plezier uithalen en wat ons enthousiast maakt. Soms geraken we echter verstrikt in de jungle of onze maatschappij door blind te staren op dit enthousiasme en dan lijkt het onmogelijk om onszelf nog terug te vinden. Ik leef erg mee met die gedachtegang en wil iedereen die anno 2021 met deze gedachte wakker ligt ook een hart onder de riem steken, je bent niet alleen!”

Nothing is digitaal verschenen op alle online platformen.

Facebook / Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More