Home Belgisch FITZ ROY – Drowning Lungs (Eigen Beheer)

FITZ ROY – Drowning Lungs (Eigen Beheer)

by Björn Comhaire

De fundamenten van FITZ ROY werden in 2015 gelegd in Sint-Joost-ten-Node door François Chandelle. Een jaar later komt zijn broer Edouard het feestje vervoegen en tegenwoordig kunnen ook Dawid Nowak (bas) en Francois Tshinkulu (drums) mee aanschuiven aan tafel. Na hun debuutplaat Drops uit 2018 werd het even stil maar FITZ ROY is helemaal terug met de nieuwe single en bijhorende videoclip Drowning Lungs.

“Beetje lugubere titel”, horen we je denken, “zeker met COVID19 en zo”. Toeval natuurlijk, want het nummer werd drie jaar geleden al geschreven ten tijde van Drops. Toch is de link helemaal niet zo vergezocht want Drowning Lungs gaat over die andere killer onder de longziekten: longkanker. Ook de tekst en bijhorende mooie videoclip lijken actueler dan ze ooit bedoeld zijn. Spooky!

Maar laten we het vooral over de muziek hebben. De stem van François Chandelle klinkt in de eerste strofe ingehouden en dreigend. Ze wordt ondersteund door een eenzame gitaar die laat vermoeden dat er steviger werk achter de horizon ligt. Eens de bas en de drums erbij komen weet je het wel zeker: tijd om onderdak te zoeken want over enkele seconden begint het onweer. En zo geschiedt. De effectpedalen worden stevig ingedrukt, de volumeknop opengedraaid en rammen maar. Heerlijk!

Het klinkt allemaal geweldig, al hebben we dit allemaal al eens eerder gehoord. In 1994 om precies te zijn toen de grunge helemaal “de shit” was en Soundgarden de boel op stelten zette met het onverwoestbare Fell On Black Days. Maar dit geheel terzijde. Trouwens, 1994 is ondertussen al heel lang geleden.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More