Home Belgisch ANTOINE PIERRE URBEX – Steam

ANTOINE PIERRE URBEX – Steam

by Björn Comhaire

Weinig jazz albums hebben zo’n mythische status verworven als Miles Davis’ Bitches Brew uit 1970 waarop de Amerikaanse trompettist vrijelijk experimenteert met akoestische en elektronische instrumenten. Een combinatie die toen erg vernieuwend was in de jazzmuziek en een album dat op 30 maart vijftig werd.

URBEX tijdens Bel Jazz Fest in Flagey © Björn Comhaire

Om die verjaardag te vieren brengt drummer Antoine Pierre (Next.Ape, TaxiWars), samen met zijn ensemble URBEX, op 11 september het tribute album Suspended uit. URBEX dat zijn zes topmuzikanten uit de jazz scene met Bram De Looze aan de piano, gitarist Bert Cools, trompettist Jean-Paul Estiévenart, Félix Zurstrassen op de bas en percussionist Fred Malempré.

Antoine Pierre © Björn Comhaire

Suspended werd in januari 2020 live opgenomen tijdens het Brussels Jazz Festival in Flagey, en featured drie gastmuzikanten: Ben Van Gelder (altsaxofoon), Reinier Baas (gitaar) en Jozef Dumoulin (Fender Rhodes).

Steam is de eerste “single” uit dit album. Zes waanzinnig swingende minuten waarin zoveel virtuositeit zit samengepakt dat je oren er haast van beginnen tuiten. Een nummer ook dat regelmatig de psychedelische sfeer van Bitches Brew oproept zonder dat je er de weg in kwijt raakt, iets wat ons wel eens is overkomen tijdens het beluisteren van de Davis-klassieker.

Jean-Paul Estiévenart © Björn Comhaire

Hoewel de hoofdrol in Steam weggelegd is voor het zalige trompetspel van Jean-Paul Estiévenart, is het toch het ongelooflijk strakke samenspel van de negen (!) muzikanten dat met de pluimen gaat lopen. Elk van hen krijgt zijn moment om te “shinen” zonder dat je het gevoel hebt dat je zit te luisteren naar een reeks solo’s die samen gegooid werden tot één nummer. Je moet het maar doen met zo’n bende. Geweldig nummer dus!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More