Home Belgisch 35H – Mon Cafe (Wagonmaniac)

35H – Mon Cafe (Wagonmaniac)

by Jeroen De Smet

De stad waar hij leeft zegt van zichzelf dat ze het heeft, maar hij heeft het helemaal. Sam Schellingen. De drang om creatief bezig te zijn, al meer dan vier decennia. Toetsenist/elektronicawizzard bij O-Veux, de legendarische postpunkband avant la lettre uit de duisterste krochten van Hasselt.

Dat hij ook andere kunsten beheerst, bewijst hij met zijn project 35H (een verwijzing naar Limburgs hoofdstad), waar hij een aantal maten optrommelt om, in volkomen eigen beheer en met beperkte middelen, nummers op te nemen en die aan de wereld bekend te maken. Huis-, tuin- en keukenvlijt van de betere soort. Zijn werk wordt verdeeld door het Gentse Wagonmaniac.

Hij schrijft, componeert, programmeert, mixt en edit zijn tracks, met partijen van zijn O-Veux-kompanen Alain Terwingen en Serge Hauglustaine op respectievelijk gitaar en bas. Sam Ketelslegers bespeelt de sax.

Een goed jaar geleden werd het debuutalbum Portalis gereleased, en op 12 juni van dit jaar kwam de single Mon Cafe uit.

Het nummer is een eerbetoon aan ene Mon Haeck, de verpersoonlijking van 74 jaar rock-‘n-roll, en de tekst bestaat uit een beknopte biografie van de man die als 17-jarige deejay Hottie in de ban van de rock is geraakt en er zijn verdere leven aan heeft gewijd. Sinds zijn 64ste, een leeftijd waarop de doorsnee hardwerkende Vlaming aan pensioen denkt, is hij de patron van Mon Cafe, in de schaduw van het stadhuis van Hasselt. Het café, met vele rock- en jazz-iconen aan de muren en door de luidsprekers, is een ontmoetingsplek waar de kleurrijke Hasseltse muziekscene al eens pleegt samen te troepen.

Het nummer is niet voor één muzikaal gat te vangen: een vleugje lounge, een snuifje dance, een puntje funk en een druppel disco. In elk geval een zomers swingende schwung, met daarover heen het parlando van Mon himself. Inderdaad: de patron heeft hoogstpersoonlijk de vocalen afgeleverd.

Ook de humor schuwt Schellingen dus duidelijk niet in zijn tracks, en daar houden wij van. Om het paatje helemaal af te maken werd de track voorzien van een clip met grafisch bewerkte beelden van het betreffende horeca-etablissement.

Rock and roll will never die!

Wij vernamen dat deze single de voorbode is van méér, en kunnen het alleen maar hopen. Zoals wij ook hopen spoedig wat te vernemen van de live-plannen die Sam aan het smeden schijnt te zijn.

Zoals gezegd: hij doet het allemaal!

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More