Home ReviewsAlbum Reviews ZIMMERMAN – The Afterglow

ZIMMERMAN – The Afterglow

by Wouter De Sutter

Simon Casier, de bevlogen bassist van Balthazar,  maar ook fors gewaardeerd onderdeel van Douglas Firs en Senne Guns, heeft een uitstekende eerste soloplaat uit onder de übercoole nom de plûme Zimmerman. Vorige week werd The Afterglow, een half jaar na de single Someday Maybe, uitgebracht en -toegegeven – we were impressed.
Het album is de muzikale neerslag van een levensfase waarin een afspringende liefde en a brand new love onvermoeibaar streden om het meeste aandacht in de bovenkamer van de muzikant. Mixed Feelings in overdrive. Melancholie en een springerig je ne sais quoi lossen elkaar dan ook volcontinu af in de elf nummers die samen het debuutalbum uitmaken.
Een ronduit ruw/rauw klinkende plaat met de nodige hoeken af. Casier zong alle nummers in via een gitaarversterker (op één nummer na), probeerde alles in één take vast te leggen en stond vervolgens zelf in voor de productie. Met uitzondering van What Will We Do And When, het voorlaatste nummer, roept die rechttoe-rechtaan aanpak nooit het betere demogevoel op.

unnamed (19)

Het koortsige sfeertje, de catchy melodieën en de gemutileerde vocals doen in hun geheel meer dan eens terugdenken aan de onvolprezen werken van de betreurde Mark Linkous (Sparklehorse). The Afterglow is een nerveuze plaat zonder meer. De jachtige openerLiar schudt de luisteraar meteen goed door elkaar en zet de teneur voor de rest van het album.

Meer emotionele flipperkast in het bevreemdende Hard To Pretend, een nummer in twee bedrijven. Nerveus getokkel op gitaar dat na een viertal minuten, eens de vocals naar de achtergrond verdwenen zijn, versterking krijgt van een ijl klinkende piano. Om er nog eens vier bloedstollend mooie minuten  aan vast te koppelen. Ontroerend goed, het hoogtepunt.
The Afterglow is een geslaagd gloedvol debuut, diepgravend en beklijvend. Eén van de betere Belgische releases in dit annus horibilis. Wacht niet op de Sint of tot kerstavond, doe het uzelf nù cadeau.
De CD-voorstelling in Gent komt er aan op 22 februari van volgend jaar in Kunstencentrum Vooruit via de Democrazy.

Zimmerman Facebook

Zimmerman Website

Facebookevenement Democrazy

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More