Home ReviewsAlbum Reviews YUKO – CHER AMI

YUKO – CHER AMI

by Didier Becu

Yuko heeft sinds zijn debuut in 2008 een hele muzikale weg afgelegd, met platen die telkens van een rijke evolutie getuigen. Met de muziek voor Cher Ami vond de band zichzelf opnieuw uit, in dialoog met andere kunstenaars en kunstvormen.

Cher Ami is een ontroerende graphic novel over 3 bijzondere dieren in de Eerste Wereldoorlog. De striproman vertelt het absurde, maar waargebeurde verhaal van drie iconische dieren in die tijd. Het is een voorstelling waarin drie animatiefilms worden ondersteund door livemuziek, analoog met de stille films uit het begin van de 20ste eeuw. De cd met de muziek van de Gentse band vergezelt het boek.

De Eerste Wereldoorlog staat bekend als de eerste grootschalige oorlog waarin de technologische ontwikkelingen van doorslaggevend belang waren. Toch werden er nog steeds massaal dieren aan en achter het front ingezet. Cher Ami wil hulde aan hun brengen. De basis voor dit project zijn de verhalen van de baviaan Jackie, de bullterriër Stubby en de olifant Jenny, die door Joost Wynant zijn geschreven en door Gustavo Garcia, Ivan Adriaenssens en Roman Klochkov in stripvorm werden gegoten.

Sergeant Stubby (getekend door Ivan Petrus Adriaenssens)
. “Sergeant “ Stubby, een Boston Bull Terriër was de mascotte van de Amerikaanse Yankee Division. Hij overleefde zeventien veldslagen. Na de oorlog werd hij twee keer in het Witte Huis ontvangen en ontmoette er drie presidenten.

Jenny (getekend door Roman Klochkov). Jenny was een Duitse olifant. Achter de frontlijn hielp zij met het versjouwen van materiaal en diende twee jaar aan het front.

Jackie (getekend door Gustavo Garcia). Jackie was de Zuid-Afrikaanse baviaan van Albert Marr. Hij nam Jackie mee naar de keuring en tot zijn verbazing werd de aap als soldaat ingeschreven.

De verhalen werden in beeld omgezet door de illustratoren en geanimeerd door Sam Verhaert op muziek van Yuko.

De voorstelling is genoemd naar de postduif Cher Ami die door het afleveren van twaalf belangrijke berichten in Verdun, heel wat levens wist te redden. Tevens is het een verwijzing naar het dier als beste vriend van de mens.

Cher Ami biedt een andere kijk op de oorlog, maar is vooral een mooi eerbetoon aan de drie dieren die aan het front meevochten. Wat ons betreft een echte aanrader.

Cher Ami – uitgeverij Lannoo

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More