Home ReviewsAlbum Reviews WHITE LIES – As I Try Not To Fall Apart (PIAS)

WHITE LIES – As I Try Not To Fall Apart (PIAS)

by Liesbet Willems

18 februari 2022, de nieuwe plaat van White Lies is gelanceerd. Met As I Try Not To Fall Apart brengen Harry McVeigh (zang/gitaar), Charles Cave (bas) en Jack Lawrence-Brown (drums) hun zesde album uit. De elpee werd opgenomen in de studio’s Sleeper en Assault & Battery in West-Londen, samen met producers Ed Buller die reeds meewerkte aan vorige albums zoals To Lose My Life… en Claudius Mittendorfer (Weezer, Panic! At The Disco).

Opener Am I Really Going To Die is, zoals bassist Charles Cave zelf zegt, een nummer met een bekend thema maar muzikaal een nieuw hoofdstuk voor de band. Het is het eerste deel van een verhaal van twee nummers over een persoon die een terminale diagnose krijgt en de verschillende stadia van zijn verwerking ervan.

Bij titelnummer As I Try Not To Fall Apart wilde de band dat de melodie aanvoelde als een hymne waardoor de betekenis van de tekst gewicht krijgt. “Het gaat erom de kwetsbaarheid als man te accepteren en te weten dat het ok is gebroken te zijn.”  

Persfoto © Charles Cave

Breath begint met een lange intro. Je krijgt het gevoel alsof het te moeilijk is om te ademen, het nummer te starten. Het reeds uitgebrachte I Don’t Want To Go To Mars werd positief onthaald. Inspiratie haalden ze bij Elon Musk en zijn space-race. Het refrein is heel meezingbaar, goed voor op concerten en festivals.

Het poppy Step Outside wordt gevolgd door het met een lange intro startend Roll December, dat geleidelijk aan verder zweept naar een uiteindelijk rockende apotheose. De gitaren worden hevig ingezet naar het einde toe.

Het van in het begin meezingbare Blue Drift wordt voorafgegaan door Ragworm dat volgens ons gaat over opgroeien in moeilijke omstandigheden.

Je zou denken dat het zwaardere en tragere The End de afsluiter is van de plaat, maar nee dat is There Is No Cure For it. Dit slotnummer brengt het moment waarop de terminale persoon aanvaardt dat er geen oplossing meer is.

Je kan White Lies live aan het werk zijn op 8 april 2022 in Kunstencentrum Vooruit Gent en op 9 april 2022 in de Trix te Antwerpen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More