Home ReviewsAlbum Reviews VROVL – Koeterwaals (Eigen Beheer)

VROVL – Koeterwaals (Eigen Beheer)

by Patrick Van Hauwaert

Vrovl ontstond uit een langgerekte jamsessie waarbij synths, drone, jazz, improvisatie en andere invloeden niet geschuwd werden. Gaandeweg kwam het besef dat er meer te beleven was dan een keer goed jammen en dus werd er wat structuur aan het geheel toegevoegd. Maar omdat te veel structuur pijn doet, gebeurde dit met kleine dosissen. Het resultaat: onafgewerkt, ongepolijst en vooral steeds in beweging.

De set die op Koeterwaals te beluisteren valt is amper 20 minuten lang, maar in die korte tijd werkt de band gestaag naar een climax toe die ervoor zorgt dat het nooit teveel of vervelend wordt.

Integendeel, de nummers eisen hun plaats op en vragen om naadloos na elkaar gespeeld te worden, zonder onderbreking. De invloeden gaan van prog tot rock over jazz tot improvisatie en alles wat daar maar tussen kan en mag liggen.

Er ligt een zeer grote nadruk op stonerrock, daar kan je niet van onderuit, maar door het toevoegen van allerlei effecten en de muzikale verscheidenheid binnen het project krijg je al vlug het gevoel dat er hier meer te beleven valt.

Waar Koeterwaals 1 nog via de drumpartijen met jazz flirt, gaat Koeterwaals 2 direct van start met de eerder aangehaalde stonerrockinvloeden.
Koeterwaals 3 laat zelfs toe om bewust of onbewust Krautrockinvloeden terug te vinden en eindigt in een apotheose die de betere droneprojecten laat verbleken.

Koeterwaals 4 zet terug een stevige poot op de grond, zei het met een ferme scheut psychedelica. Koeterwaals 5 gaat mooi op de ingeslagen weg verder en duurt amper negentig seconden om dan uiteindelijk te eindigen in het laatste deel waarvan we zelfs durven beweren dat er wat dance-invloeden in zitten.

Koeterwaals is in stukjes gehakt omdat het niet iets beter verteerbaar is, maar dient eigenlijk als één geheel beluisterd te worden omdat het dan zo het meest tot zijn recht komt.

Vrovl is misschien niet voor iedereen gegeven maar het ganse project ademt een sfeer uit van veel goesting en dat is uiteraard reeds een stevig begin. Muzikaal hebben deze heren geweldig veel te bieden en dat maakt het vooral spannend. Zeker als je weet dat er een tweede en derde set in de maak is.

Met roots in Gent, Leuven en Brugge en een warme aanbeveling van onze kant, lijkt het ons duidelijk dat we de komende tijden dit combo nog veel gaan terug zien.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More