Home ReviewsAlbum Reviews TUTU PUOANE – Wrapped in Rhythm – Vol 1 (Soul Factory)

TUTU PUOANE – Wrapped in Rhythm – Vol 1 (Soul Factory)

by Mark Van Mullem

De voorbije tien jaar kon je Tutu Puoane heel vaak aan het werk zien, of het nu was als gastartieste bij Brussels Jazz Orchestra, het Joni Mitchell Project of Rebirth::Collective (It Might As Well be Swing), en heel recent nog met Anything Goes waarbij de Zuid-Afrikaanse zangeres iconen als Sarah Vaughan, Billie Holiday en Nina Simone met heel veel bravoure eerde.

Tenzij u de voorbije tien jaar op Mars of elders vertoefde, had u écht veel kansen om deze charismatische zangeres live aan het werk te zien en te horen. En het wordt nog beter. Dra tourt Puoane met Wrapped In Rhythm, haar eerste album met gloednieuw en eigen werk in tien jaar.

Wie de prachtige jazzballad Find The Path – die als single vooruitgestuurd werd – hoorde, koesterde vast al hoge verwachtingen. Wees gerust, het jongste album lost die verwachtingen meer dan volledig in, want deze eerste release, doordrenkt van jazz en soul, met erg krachtige teksten en natuurlijk dat machtige stemgeluid, is pure verwennerij voor je gehoororgaan.

Maak het jezelf comfortabel, al dan niet een drankje erbij en laat je overspoelen door Wrapped In Rhythm met wonderlijke composities als Land Of Broken Mirrors of de prachtige doorrookte jazzy tune die From The Outside In is. Zet even je zetel wat aan de kant, want waarom geen dansje placeren op de fijne soulvolle swinger Illicit Love?

Op Wrapped In Rhythm, niets dan eigen songs, stuk voor stuk geïnspireerd en gebaseerd op de poëzie die Tutu al een decennium achtervolgt: de vibrante gedichten van haar land- en leeftijdsgenote Lebogang Mashile. Tutu herinnert zich levendig hoe diep ze geraakt werd toen ze de eerste keer Mashile’s poëziebundel In A Ribbon Of Rhythm las. Daar moést dus iets mee gedaan worden.

In 2014 ontmoette de zangeres Mashile die haar toestemming gaf de teksten op muziek te zetten. Samen met Ewout Pierrieux schreef Puoane de muziek. Dat gebeurde heel organisch en harmonisch: Puoane improviseerde de melodie, Pierrieux schreef de akkoorden, of Pierrieux zette met een groove aan en Puoane vond snel een melodie.

Persfoto via SoulFactory Records 

Het duurde dus een kleine tien jaar vooraleer dit project vorm kreeg, maar dit was het wachten meer dan waard. Het is ook nog niet gedaan, want deze plaat is een eerste volume in een selectie van poëzie-songs. Een tweede volume wordt verwacht in 2025, in samenwerking met het Metropole Orkest, met arrangementen van Bert Joris.

Maar dat is voor later. Laat je nu alvast verrassen en charmeren door Volume 1, met de eerder vermelde composities, alsook andere parels als Courage, Latitude of ook nog The Desert’s End. En hoeft het nog gezegd dat Tutu de sterren van de hemel zingt? Jawel, ook nu.

Puoane laat zich bijstaan door topmuzikanten als Ewout Pierrieux (piano), Clemens van der Feen (bas), Dré Pallemaerts (drums) met ook opgemerkte bijdragen van Bert Joris (Trompet), Tim Finoulst (pedal steel en gitaar) en Larry Goldings (orgel). Amerikaans producer Larry Klein, bekend van Joni Mitchell, Thomas Dybahl en Herbie Hancock, tekende voor de productie.

Tutu gaat ook de hort op met het album, op 25 april start de releasetour in de Hnita-Hoeve in Heist-op-den-Berg en de laatste stop is op 8 juni in De Roma. Alle tourdata lijsten we voor je op, onderaan dit artikel.

Wrapped In Rhythm is uitgebracht op het Soul Factory-label en ook te vinden op de gekende streamingplatvormen. “Find the path to your release” en geniét met volle teugen van dit wonderlijke plaatje!

TOURDATA:
25/04/2024 – Hnita-Hoeve, Heist-op-den-Berg
26/04/2024 – Paradox, Tilburg (NL)
03/05/2024 – Ha Concerts, Gent
08/05/2024 – Pogy en Bess, Terneuzen (NL)
17/05/2024 – Jazz Station, Brussel
26/05/2024 – Kaap, Oostende
04/06/2024 – Ronnie Scott’s, London (UK)
08/06/2024 – De Roma, Borgerhout.

Socials Tutu Puoane: facebookinstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More