Home ReviewsAlbum Reviews THE RESIDENTS – Duck Stab / Buster & Glen (Cherry Red)

THE RESIDENTS – Duck Stab / Buster & Glen (Cherry Red)

by Patrick Bruneel

Alleen al het horen van Bach Is Dead brengt ons in een stralend humeur, toch voor zover dat bij ons mogelijk is. Het is samen met Constantinople en Blue Rosebuds een van de dragende nummers op het legendarische Duck Stab van de inmiddels vijf decennia bestaande, uit San Francisco afkomstige The Residents.

Oorspronkelijk was Duck Stab een ep, net als Buster & Glen. Beiden werden later veelal samen als een cd of lp opnieuw uitgebracht, al dan niet in een of meerdere landen. Deze keer krijgen we een definitievere versie voorgeschoteld op een dubbel-lp. Op de eerste plaat prijken beide ep’s elk aan een kant. Die kwamen uit in 1978, in volle punk. En eigenlijk waren The Residents dat ook wel een beetje. Zonder remmen experimenteren, gewoon hun eigen ding doen ongeacht de reacties van het plebs. Probeer maar nummers als Lizard Lady, Semolina en Hello Skinny van de B-kant. Het blijven heerlijke stukken met een hoek af, of meerdere zo je wil.

De tweede plaat is de interessantste voor degenen die de gepresenteerde platen al jarenlang kennen dan wel in huis hebben. De eerste zijde bevat namelijk een volledig herwerkte en geremasterde versie gemaakt van de originele multitracktapes getiteld Shitty Rock ‘N Roll’ RDX Suite. Het blijft verbazend hoe de leden creatief blijven met het eigen materiaal, hoe oud het ook moge zijn.

De laatste kant is voorbehouden voor nummers van ondertussen onvindbare 7″ als Santa Dog en een stel nooit eerder op vinyl verschenen repetitieopnames van een stel nummers van Duck Stab. Ongehoord zijn ze dan weer niet, want ze verschenen allen op de dubbel-cd Duck Stab / Buster & Glen uit 2018 op Cherry Red.

Deze rerelease heeft dan ook vooral meerwaarde omdat ze op vinyl verschijnt en minder om niet eerder uitgegeven bonusnummers.

FacebookInstagramWebsite Cherry Red

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More