Home ReviewsAlbum Reviews TARA NOME DOYLE – Værmin (Modern Recordings/BMG)

TARA NOME DOYLE – Værmin (Modern Recordings/BMG)

by Bart Verlent

Tara Nome Doyle is een 24-jarige singer-songwriter met Noors-Ierse roots die momenteel in Berlijn woont. In 2018 debuteerde ze met de ep Dandelion, die in Duitsland heel goed werd onthaald. Nu is er haar debuutalbum dat voor de grote internationale doorbraak zou moeten zorgen.

Voor deze langspeler werkte Doyle samen met de Engelse (maar ook in Duitsland wonende) producer Simon Goff en kreeg ze ondersteuning van drummer Tobias Humble (Gang Of Four, Ghostpoet), celliste Anne Müller (Nils Frahm, Agnes Obel) en multi-instrumentalist Larry Mullins (Iggy Pop, Nick Cave).

© Tara Nome Doyle

Op dit debuut vertelt Doyle een tragisch liefdesverhaal, rijk aan symboliek en nuances, georkestreerd met piano, viool en synthesizers en soms pulserende beats. Alle songs op de plaat zijn vernoemd naar dieren die als ongewenst ongedierte worden beschouwd (bloedzuigers, rupsen, slakken…). Met deze songs viert Tara hun schoonheid en stelt daarmee ook een politieke vraag: wat zou er gebeuren als we ongedierte zouden verwelkomen in plaats van te verwerpen? Zouden we dan niet komen tot een veel rijkere, evenwichtigere relatie met onszelf, met de wereld om ons heen en met andere mensen.

Voor iedereen die nu denkt dat dit een zweverig new age album is: je hebt het volledig mis.

Ook al mag het idee achter Værmin zweverig zijn, wat de Noors-Ierse hier neerzet is echt pakkend en erg overtuigend. Ze heeft een fluwelen-stem die alle hoogtes en laagtes haalt en daarom is de vergelijking met Kate Bush soms snel gemaakt (ook door die zweverige onderwerpen). Muzikaal tapt Doyle echter uit een eigen vat met warme, indrukwekkende arrangementen die ons laten kennismaken met haar kleurrijke wereld.

Niet alle songs zijn vol geladen met brede arrangementen, nee ze kan ook pakkend uitpakken met enkel piano en cello en ons enorm ontroeren zoals in Moth en Spider. Het is dan ook een album dat je gewoon in één keer moet uitluisteren, je gewoon laten meeslepen in een wonderlijk verhaal dat je bij het nekvel neemt en nooit meer loslaat.

Værmin is een prachtige sprookjesachtige plaat die volgens ons zeker voor de doorbraak gaat zorgen van deze talentvolle vrouw.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More