Home ReviewsAlbum Reviews TAMINO – Tamino (N.E.W.S.)

TAMINO – Tamino (N.E.W.S.)

by Luminous Dash
Coverart © Tamino

Tamino is de Belgische hype van het moment. Na zijn geweldige optreden op de Radio 1-sessie van Het Zesde Metaal in november, zijn winst in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en de eerste plaats van hit Habibi in De Afrekening, gaat het ongemeen hard voor de 20-jarige wonderboy met Egyptische roots. Prompt verkocht hij 2 keer de AB Club uit en bookings voor, hou je vast, Rock Werchter, Cactus Festival, de Lokerse Feesten en Pukkelpop volgden. De lat voor zijn eerste ep lag dan ook heel hoog. Tijd om een paar keer te luisteren.

Tamino trapt af met Habibi, waarmee hij een weekje de eerste plaats in De Afrekening claimde. De jongeman wordt wel eens vergeleken met Jeff Buckley, maar doet zeker ook aan Thom Yorke van Radiohead denken. Hij zet zijn falsetto prachtig in het refrein en raakt de luisteraar onmiddellijk. Melancholie is nooit ver weg. In Cigar wordt Tamino begeleidt door percussie en vibrafoon. Een krachtig refrein later ben ik helemaal overtuigd. Het is prachtig.

Reverse start op dezelfde manier als de twee nummers ervoor: een gitaartokkel, de zang die invalt en dan de song laten openbloeien. Opnieuw druipt er pure melancholie uit mijn speakers, maar deze track kan toch iets minder overtuigen.

Indigo Night kan dat wél: het bevat een wondermooie gitaartokkel waar pakweg Niccolo Paganini (een Italiaanse componist voor viool en klassieke gitarist) zich niet voor zou schamen. Het is zo’n nummer dat een haast sacrale sfeer oproept. Intiem en rauw, zeker wanneer Tamino halverwege eens uithaalt met die joekel van een stem van hem.
Smile is een mooie afsluiter van de ep. Zijn prachtige stem in combinatie met de minimalistische begeleiding die openbloeit naar een climax aan het einde toe, het is zo’n beetje Tamino’s handelsmerk doorheen dit plaatje.

Tamino is een erg mooie debuutplaat van de Egyptische Belg. Vaak droevig en intiem, soms rauw, maar altijd indringend. Tamino is niet bang van trage, iets langere nummers, en dat is een verademing is deze vluchtige wereld. Sta even stil, ga zitten en dompel je onder in zijn melancholie.

Tamino speelt 15 en 16 mei in de AB en deze zomer op talloze festivals. Wij zijn heel benieuwd en zullen zeker langsgaan. Tot dan?

QUINTEN JACOBS

Tamino Facebook

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More