Home ReviewsAlbum Reviews ‘T HOF VAN COMMERCE – Niemand Grodder (Petrol Music).

‘T HOF VAN COMMERCE – Niemand Grodder (Petrol Music).

by Didier Becu

Stikstof, Zwangere Guy, Brihang, DVTCH Norris, Woodie Smalls, Coely… De lijst van Belgische hiphopsterren is tegenwoordig groot. Het genre is populair en heeft meer succes dan ooit, zelfs in het Nederlands.

Een heel andere situatie dan op het einde van de jaren 90. Weliswaar was hiphop populair, maar voor Vlaamse rappers was er maar weinig plaats en nog minder voor bands die haar teksten in het Izegemse dialect zongen. Ongehoord eigenlijk, en nog minder evident om er succes mee te oogsten maar Flip Kowlier (echte naam Filip Cauwelier), Serge Buyse aka Levrancier en DJ 4T4 deden het, en hoe!

Samen ’t Hof Van Commerce: opgericht in de Gentse Kinky Star, en zo goed als altijd hondstrouw gebleven aan het thuislabel van de Vlasmarkt. Underground die niet dieper kon, een band die zich geen bal aantrokken van wat kon of niet, maar op grote podia terecht kwam waar anderen alleen maar van kunnen dromen. En of het een voor- of nadeel is laten we in het midden, maar de band die ervoor zorgde dat iedereen een poging ondernam om wat Izegems te klappen.

De drie maakten niet alleen Izegem wereldberoemd in België, maar ze waren tevens één van de pioniers van de Nederlandstalige hiphop. Nog lang voor er sprake was van een Kraantje Pappie of (godbetert) Boef.

Hiphop met maatschappijkritiek, of zoals het zelf zeggen: zonder totetrekkerie. Eigenzinnig, en het gevolg is dan ook dat twintig jaar na datum de songs nog even relevant klinken als ze dat in hun begindagen waren. Ideaal om een nieuwe generatie muziekliefhebbers aan te spreken, opnieuw op toer te gaan en een verzamelcd uit te brengen.

19 songs die een puik voorbeeld zijn van hoe het moet. Bekend bij de meeste onder ons, en voor wie dat niet het geval is, te (her)ontdekken shit.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More