Home ReviewsAlbum Reviews STADSWACHT – Als Ik Zwijg (Eigen Beheer)

STADSWACHT – Als Ik Zwijg (Eigen Beheer)

by SANDRA REGENT

Nederlandstalige muziek maken (de Vlaamse schlagers buiten beschouwing gelaten) is altijd een parcours geweest met ups en downs. Klassiekers zoals Gorki, De Mens, Noordkaap, Raymond Van Het Groenewoud, Kris De Bruyne, Wim De Craene, Yevgueni en zelfs Clouseau namen ooit de moedige beslissing om muziek te maken in hun moedertaal. Daarna volgde een periode waarin het betere Nederlandstalige oeuvre een beetje leek stil te vallen. Het tij lijkt de laatste jaren te keren en daar zijn wij niet rouwig om. Klassebakken als Het Zesde Metaal, Tourist LeMC en ook Bazart, zorgen voor een heropleving van Nederlandstalige acts.

We ontdekken terug meer en meer sublieme kleinoden in ons Vlaamse muzikale landschap. Als ik Zwijg van Stadswacht is er één van. ‘Langzaam zwevend door m’n hoofd vormen zich verhalen, wat ik zei of dacht of had beloofd, verdwaalde idealen…’. Zeg nu zelf, wie kan weerstaan aan deze poëtische, intrigerende woorden omringd door indringende strijkers, zachte drums, krachtige bas en gitaar? Muzikaal is alles in perfecte harmonie met als kers op de taart de warme troubadourstem van zanger Jef Dijckmans wiens stem ons sterk doet denken aan Wim De Craene.

Het Leuvense Stadswacht groeide uit van studentikoos kleinkunstgroepje tot een volwaardige, Nederlandstalige popband. Voor hun nieuwe nummers werken ze samen met producer Sander Cliquet (Sun Gods, Barefoot and the Shoes, Embracingfranki, …). Minder folk, wel een meer theatrale, grootsere sound met een somber tintje. Combineer dit met teksten die uit het leven gegrepen zijn, woorden en muziek die je raken, en je krijgt het prachtnummer Als Ik Zwijg. Volgens de groep is de insteek voor Als Ik Zwijg de angst om het nooit allemaal gezegd te krijgen. Over waarom iemand met die verhalen zit, over de drang om ze te vertellen en of het ooit allemaal gezegd zal zijn. De subtiele, maar originele video werkt complementair en benadrukt de thematiek van het nummer op gevatte wijze.

‘Wat zijn ze op, de weinig woorden in mijn hoofd, ze drogen op…’ Wij hopen alvast dat de woorden van deze Leuvense stadswachten niet opdrogen. Dat ze nog lang zulke mooie woorden mogen toveren en muziek maken uit en voor hart en ziel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More