Home ReviewsAlbum Reviews SITKA – Tape Cuts II (Taping Policies)

SITKA – Tape Cuts II (Taping Policies)

by Patsker Omaer Beguin

De sonische vibraties van Sitka dragen meestal een wazig mysterie met zich mee. Ben Van Houdt komt na precies zes maanden met een vervolg op het mooie Tape Cuts. Tape Cuts II is terug een cassette-uitgave op Taping Policies. Deze non-profitorganisatie, geleid door Jeff Mertens (Dadaist Tapes) ondersteunt underground muziek door middel van films, live-evenementen, opnamesessies en releases.

Kant A van Tape Cuts II is een gitaar ambient track van vijftien minuten opgenomen in één ruk op 1/4 inch tape. Ben Van Houdt creëert een mistige wereld van zoemende gitaar soundscapes. De geluidsgolven brengen rust en verhogen de vloeibaarheid van het oorsmeer. De klankdeiningen bevatten lichte, vervormde effecten en echoën weg doorheen de loops. Kant A behoort tot de categorie dromerige vluchtgeruchten.

Kant B gaat de experimentele weg op. Deze track ligt in de lijn van wat Sitka op Tape Cuts liet horen. Van Houdt verknipt en plakt zijn gitaarloops zonder enige vorm van structuur. De vervormde tonen verdwijnen abrupt en verbasteren in onderbrekingen die een haperende cassettespeler simuleren. De rust die kant A brengt, wordt op kant B met een schuurspons weggeveegd. De scherp gemanipuleerde opname doet het soepel geworden oorsmeer na kant A stollen en afbrokkelen.

Het contrast tussen de twee kanten is verbazend. Na de zinderende en schrapende kant B wordt het beluisteren van kant A helend mooier. Sitka verrast ons hier met een evenwichtsoefening waarin de luisteraar de hoofdrolspeler is. Tape Cuts II stimuleert de geluidsfilosofie met doordachte, gemanipuleerde geluidsoefeningen. De disharmonie tussen beide kanten van de tape is bitterzoet. Na intensief beluisteren besluiten we dat schoonheid relatief is. Tape Cuts II bevat een gladde en een gekartelde zijde die samen loopen tot een fascinerende brok geluidskunst.

BANDCAMP / TAPING POLICIES

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More