Home ReviewsAlbum Reviews JOÃO LOBO – Simorgh (Les Albums Claus)

JOÃO LOBO – Simorgh (Les Albums Claus)

by Nicolas Van Belle

Begin zomer 2019 nam João Lobo een aantal composities op in Les Ateliers Claus in Brussel. Hij deed dat samen met gitarist Norberto Lobo en bassist Soet Kempeneer. De opnames werden grotendeels in enkele takes voltooid met hier en daar wat overdubs. Alles samen goed voor 30 minuten muziek verspreid over 5 nummers. Vier ervan zijn composities van João, À Porta Das Almas Santas is een traditional.

Het is tamelijk moeilijk om de muziek op Simorgh te beschrijven. Focus je teveel op de details dan gaan de grote lijnen en de diepere betekenis ervan verloren. We horen een grote afwisseling van verschillende genres, grooves en pauzes in deze introspectieve muziek waarbij opvalt hoe Simorgh er van het begin tot het einde op los beukt.

De band schuwt het gebruik van effecten niet en heeft er geen moeite mee om vuil of ruw te spelen, wat de muziek ten goede komt. De nummers klinken ruw, weids en allesbehalve conventioneel. Hier en daar hoor je een stem die een melodie meezingt wat bijdraagt aan het etherische karakter van de plaat.

Ondanks de effecten en de soms wel heel kosmische klanken, wordt alles mooi gegrond door João waardoor je enerzijds een heel spacey gevoel krijgt terwijl je toch mooi de voeten op aarde houdt. De band wisselt beweging en extremen, binnen eenzelfde nummer, af met pauzes. Dat geeft de luisteraar de mogelijkheid om even op adem te komen om vervolgens weer te worden meegesleurd in een nieuwe kosmische trip.

Simorgh is de eerste plaat van het trio en zet meteen een mooi debuut neer. Het resultaat is een geweldige auditieve ervaring waar we live graag eens bij zouden zijn.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More