Home ReviewsAlbum Reviews SAMOWAR – Leeway (N.E.W.S.)

SAMOWAR – Leeway (N.E.W.S.)

by Bart Verlent

Al meer dan tien jaar maakt Leen Diependaele muziek onder de naam Samowar. Nu pas krijgen we de debuutplaat van haar project. In 2014 verscheen de mooie eerste ep van Diependaele. Sindsdien werkte de zangeres aan heel wat projecten voor theater en speelde ze mee bij andere band zoals Dez Mona, Roosbeef, Reymer, Marcel Vanthilt en Pepieyaya. Ook was ze te horen op het album Furu van Arsenal waarop ze subtiele vocale effecten verzorgde op het nummer Golden (Are You Still?). Kortom Samowar verdween even naar de achtergrond.

© Samowar

Diependaele nam de plaat op met Stijn Cole (Stan Lee Cole, Scheire en de Schepping) die de mix en productie voor zijn rekening nam en Andrew Claes van STUFF. die de nummers aanvulde met sax, EWI en HandSonic. De songs zijn met een een loopstation laagje per laagje opgebouwd zodat we een breder geluid krijgen dan op de ep. Voor deze langspeler haalde Leen de inspiratie bij Kate Bush, Björk, Goldfrapp en Kylie Minogue en dat levert vooral een eigen, indrukwekkend geluid op. Ze gaat het experiment niet uit de weg en zoekt het dan ook op zonder dat ze songstructuur uit het oog verliest.

Met als resultaat dat op dit album negen sterkte, sensuele electro tracks staan. Leeway opent met de straffe singles Splinter en London Lion, kwestie van er meteen stevig in te vliegen. Daarop volgen de rustigere nummer Hope en Slow waarop Diependaele zwoel uit de hoek komt terwijl ze zich in Matches en True To Form ontpopt tot een dromerige Kate Bush. In Seastar speelt Leen met ritmes die soms rustig zijn maar je langs de andere kant dan weer meesleuren naar de dansvloer.

Present Train is gebouwd op zenuwachtige percussie, een monotoon basgeluid en een baskick. Enkel in het midden krijgt het nummer een rustpunt wanneer de muziek helemaal wegvalt en er enkel nog zang te horen is. In het tweede deel vallen de twee elkaar terug in de armen en dat brengt iets heel unieks. Out Of The Remote sluit het album mooi af. Diependaele zingt er een duet met zichzelf en wordt begeleid door subtiele soundscapes en percussie.

We moesten zeer lang wachten op het debuutalbum van Samowar maar het was de moeite meer dan waard. Elke song op deze plaat is uniek, wordt mooi opgebouwd en gedragen door de stem van Diependaele. Ook al is het dezer dagen moeilijk om origineel uit de hoek te komen als electro-project, toch lukt Samowar dat op elk gebied met deze straffe plaat.

We kijken er al naar uit om Samowar live aan het werk te zien. Dat kan op 11 september op het Festival in de NOF in Nieuwerkerken, op 29 september in Trix in Antwerpen en op 20 november in Zaal Lux in Herenthout waar Samowar het voorprogramma verzorgt van Compact Disk Dummies.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More