Home ReviewsAlbum Reviews SAM GENOVESE – SKYMTH (Eigen beheer)

SAM GENOVESE – SKYMTH (Eigen beheer)

by Patsker Omaer Beguin

Ons absorptievermogen wordt de laatste maanden uitgebreid getest met een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan interessante elektronische releases waaronder ook SKYMYTH. Sam Genovese is een Amerikaanse, experimentele geluidskunstenaar, componist en filmmaker met een passie voor de Europese experimentele cinema. Zijn werk ligt op het gevarieerde terrein van de elektronische en avant-garde muziek zonder zich specifiek te hechten aan traditionele genres.

Genovese test onmiddellijk het uithoudingsvermogen met een vijfendertig minuten durende monoliet van klankweefsels. Processional: Ascending Numinous Mountain bevat een bizarre repetitieve melodie die filmische aanvoelt en waarbij griezelige pulsen een spannend hypnotisch effect veroorzaken. De track kabbelt als een nierdialyse apparaat, dat oude klankherinneringen zuivert en vervangt door nieuwe sonische fantomen. Genovese beschrijft deze mantra als een ceremonie aan de voet van een heilige berg waar priesteressen samenkomen na de beklimming. Waar geheime krachten een collectieve wedergeboorte bewerkstelligen met glinsterende paden naar een nieuwe toekomst. (even nadenken dus)

Op het tweede deel van SKYMYTH combineert Genovese een reeks van elektronische processen en ideeën. Met abstracte ambientvormen en digitale effecten probeert de Amerikaan nieuwe geluidsspreuken te ontwerpen. Het experimentele gehalte van de composities is hoog en opent onverwacht nieuwe dimensies van klankrituelen. De elektronische vormgeving wordt eerst versnipperd en nadien (bijna als improvisatie) terug aan elkaar gekleefd. Het resultaat is een avontuurlijke kosmische brij van geluidsblokken en scherpe tonaties die regelmatig tegen de pijngrens aanleunen, zonder in oeverloze noise te vervallen.

SKYMYTH nodigt ons woordeloos uit in het rijk van nachtelijke rituelen, tumult, vernietiging en vereniging. De klankmodulaties op deze release ruilen de traditionele structuren voor directe soundscapes en pulsen waarbij enkel wat herkenbare flarden piano en percussie naar de oppervlakte komen. De luisteraar kan vrij rondwandelen in deze geluidservaring die toch enige moed en volharding vraagt. De tatoeages op de trommelvliezen en het hersenvlies zitten gratis bij deze uitdagende en boeiende avant-garde composities die de geluidstovenaar ons voorschotelt.

https://samgenovese.bandcamp.com/album/skymyth

https://www.samgenovese.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More