Home ReviewsAlbum Reviews POND – Stung! (Spinning Top Records)

POND – Stung! (Spinning Top Records)

by Tom Eyckmans

Pond is van oorsprong een rockende speeltuin waar iedereen die maar wilde, zich kon komen uitleven. Al tien albums lang blijven ze vasthouden aan deze creatieve manier van werken, en met een wisselende bezetting, waarvan de enige consistentie de drijvende antilopen Albrook, Ryan en Watson van Tame Impala’s live band zijn, mede door de link met Kevin Parker tot cult helden zijn uitgegroeid.

De psychedelische synthpop blijft als fundament staan en drijft ons langs een vruchtbare veertien songs durende trip.

Dat de zomer de Aussies niet in de steek laat, horen we op dit warm geproducete album. Sober wordt er gestart op het ruimtelijke Constant Picnic, dat drijft op een stuiterende drumbeat waarop Albrook de zon verwelkomt terwijl hij een verloren liefde bezingt. Een donker onderwerp dat meermaals opduikt. Al een geluk dat de veelvuldige Tasmaanse zonnestralen een positief effect hebben op de mentale muzikale hersenspinsels.

(I’m) Stung is een glamour-funkstamper van formaat waarin we een eerste keer kennis maken met het hallucinogene van The Byrds ten tijden van Fifth Dimension.

Wat volgt is seventies rock, freak-out met Neon River waarin kunstmatige bliksemschichten kriskras de kosmos doorkruisen. Elektrisch geladen en botergeil glijden we zo So Lo in, we zien een hologram van Prince in een nat, funky broekje. Op Black Lung laat Albrook horen dat hij een heel flexibele stem heeft, of hoe de man als een gillende geit kan klinken.

Voordat we naar een episch middelpunt gaan met Edge Of The World pt.3, waarin ze nergens meer klinken dan Pink Floyd, moeten we eerst voorbij twee schellen belegen kaas waar dikke strontvliegen omheen cirkelen. Het zijn opvullers om al de talrijke ideeën deels in te proppen, heel ambitieus, weinig meerwaarde.

Buiten het verdienstelijke Boys Don’t Crash komen we enkel nog ander broodbeleg tegen uit een niet nader genoemde goedkope supermarkt, het vult. Toch laat Stung! ons met een onaangenaam opgeblazen gevoel achter. Less is more had Pond geen windeieren gelegd, toch smaakt de helft als pittig gekruide “smoskes”!

Reeds 16 jaar aan ervaring en een heuse backcatalogus onder de arm, live te bewonderen in de grote zaal van den Botanique!

06/10 – La Grand Salon, Botanique – Brussels, BE
07/10 – Paradiso – Amsterdam, NL

Facebook / Instagram / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More