Home ReviewsAlbum Reviews ORTEGA – Sacred States  (Consouling Sounds)

ORTEGA – Sacred States  (Consouling Sounds)

by Didier Becu

Uit de Nederlandse undergroundscène komt Ortega aangewaaid: een sludge-doommetalband die het via het label van zanger gitarist Richard Postma (Tartarus Records) sinds 2007 alles zelf doet. Met Sacred States mikt Ortega wat hoger door de release op drie verschillende labels en evenveel verschillende formaten uit te brengen: Consouling Sounds op cd en Narshardaa Records op vinyl, terwijl Tartarus Records voor de cassetterelease zorgt.

Je hoort zeker wat flarden sludge- en doommetal in Ortegas muziek, toch is zo’n beschrijving eerder iets voor mensen die graag in hokjes denken en is de term die de band gebruikt meer de nagel op de kop: dit is gewoon  “luid”.

Er staan vijf tracks op dit werkje (met een gemiddelde lengte van zo’n tien minuten, Crows zit zelfs net onder de twintig) die allen bijzonder donker klinken. Opener Strong Eye begint met een gitaar die langzaam aan je gehoorkanaal binnentreedt, vlug gevolgd door beukende drums en spacey gitaren die je naar een duister universum meezuigen, en van zodra het gebrul van Richard Postma aanvangt, weet je dat je in een inferno bent belandt waaruit je niet kan ontsnappen.

Wil je wel weg hollen? Je zit wel verstrikt in een web of in een draaikolk zoals bij Maelstrom, toch is het er fijn vertoeven. Een trip die je immers het best ervaart met de koptelefoon op. De zware gitaren van Alex Loots en Frank De Boer cirkelen rondom je heen, daartussen Richards stem en de onheilspellende drums van Sven Jurgens. En dat alles knap opgenomen door John Bart van der Wal (Aborted/Herder) en gemasterd door James Plotkin.

Descending Ladders, de titel alleen spreekt boekdelen, want dit is inderdaad afdalen naar het diepste van je lichaam.  En dan volgt het nekschot: Crows. Zoals gezegd, een  song van 18 minuten die je volledig murw slaat, gitaren die geen genade hebben voor je getormenteerde ziel. Ontroerend, meeslepend, bloedstollend mooi…muziek die in je lichaam blijft steken als een vlijmscherp lemmet van een mes. Void is tevens een song vol smart, een ideale afsluiter van een cd (of zo je het wil een tape of plaat) die je van de eerste tot de laatste seconde in zijn greep houdt. Briljant, maar wees voorzichtig voor je arme ik.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More