Home Belgisch NACHT UND NEBEL – Casablanca (ANTLER – 1982)

NACHT UND NEBEL – Casablanca (ANTLER – 1982)

by Filip Verbeeck

Nacht Und Nebel was een band uit het Antwerpse die in de jaren 80 furore maakte in het live circuit. De band was opgebouwd rond de charismatische spilfiguur Patrick Nebel (echte naam Patrick Schools). Patrick was ook de enige constante in de band, de bezetting durfde wel eens veranderen.

Casablanca was de debuutplaat van Nacht Und Nebel. Een mini lp, zoals ze het in die tijd noemden, met 6 nummers op.

Cover: Luc Olyslager foto: Willy De

Opener Walk On heeft een reggae-achtige vibe die je meezuigt in het nummer. Het nummer staat bol van vocale uitspattingen. Een geschifte track met een wandeling door de bovenkamer van Patrick.

Fire In My Brain is van hetzelfde, een gezonde kortsluiting in de hersenen, onze favoriet!

Afsluiter van de A-kant Alcatraz is een pianoballad, een ode aan Lou Reed, The Velvet Undergound, David Bowie, The Clash, The Beat enz… Een beetje de vreemde eend in de bijt, als je dat al kan zeggen op dit album. De zang van Patrick is uniek, zo ook de tekst:

Bring me back my decadence
Bring me back my sweet romance
Let my hear my record Jimmy Jazz
And then I’ll go forever to Alcatraz.
The Clash!, The Sound!!, Lou Reed!, David Oh-oh Bowie and The Beat
Oh, I like this body heat

Studioman had een hit kunnen worden maar er werd geen single getrokken uit Casablanca. Het nummer heeft redelijk wat hitpotentieel en is zeer dansbaar. De sax speelt een prominente rol.

Bij Ice Cream dalen we weer af in de hersenspinsels van Patrick Nebel. De eerste 45 seconden zeggen genoeg. Het nummer opent met een zeemzoete pianomelodie waar toch wel maffe zanglijnen over ‘gezongen’ worden. Dan beginnen de synths en drums en barst het los op zijn Nacht Und Nebels.

Afsluiter Lunatics is een rustiger nummer met een zeer minimalistische tekst die fantastisch gezongen wordt. Je hoort de wanhoop in de stem van Patrick. Misschien wel een voorbode…

Casablanca is een uitstekende plaat, heel simpel en naïef, misschien zelfs wat funky maar sowieso baanbrekend. Ze opende vele deuren voor de band en niet op het minst naar hun tweede album met de monsterhit Beats Of Love.

Live was Nacht Und Nebel een belevenis. Stel je een zweterige club voor waar een avant-garde band op het podium staat met vooraan een dikke, zweterige frontman in een decadent kostuum die zich heel de tijd tussen de voorkant van het podium en de percussieset verplaatst. En dit vermoedelijk niet altijd even nuchter.

Om af te sluiten een paar weetjes:

Chris Whitley, die toen nog onbekend was, maakte als gitarist op los-vaste basis deel uit van de band.

Nacht Und Nebel, opgericht in opdracht van Hitler in 1941, was een speciale strafklasse tijdens de Tweede Wereldoorlog om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. 

Antler werd in 1982 opgericht door Roland Bellen en Maurice Engelen (Praga Khan).

Patrick Nebel heeft de twijfelachtige eer als enige Belg lid te zijn van Club27.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More