Home ReviewsAlbum Reviews MINOR MOON – Tethers (Ruination Record)

MINOR MOON – Tethers (Ruination Record)

by Patrick Van Hauwaert

Minor Moon is een uit Chicago afkomstige band dat zich situeert in de alt-country/cosmic americana sfeer. Wie zich trouwens vragen stelt bij dit laatste genre moet maar eens gaan snuffelen in de jaren zeventig toen er heel wat jonge country acts zich wilden distantiëren van hun voorgangers. Daar vind je het ontstaan van de cosmic country/americana. Maar goed, terug naar Minor Moon dus, frontman, leider en manusje-van–alles in deze band is Sam Cantor. Je mag gerust ook beweren dat Minor Moon eigenlijk Sam Cantor is, aangevuld met muzikanten. Z’n nieuwste telg, heet Tethers en komt eind maart uit bij ons. Dit zowel op cd als op mooi, rood geperst vinyl. Als dat al geen reden is om blij te zijn, dan zal de muziek op Tethers mogelijks nog een betere reden zijn.   

Net zoals in de “ouderwetse” country staat liefdesverdriet centraal op deze plaat. En laat dat nou net één van de beste ingrediënten zijn uit de muziek geschiedenis. Het lichtjes geniale No Lightning Fix, is een mooi toonbeeld hoe alt-country mag klinken. Als je onderweg al eens aan Ry Cooder moet denken dan is dat een terechte gedachtekronkel. Opvolger Under An Ocean Of Holes, moet niet onderdoen voor de opener. Al is het iets minder magistraal en meer vrijblijvend dat No Lightning fix, ook deze track laat je zeker niet onberoerd.

In goede traditie gaat het naadloos over in Hey, Dark Ones. De titel is niet zomaar lukraak gekozen. Tethers is een zeer persoonlijke plaat geworden waarop Cantor het één en ander van zich af moest schrijven. Persoonlijke problemen en stuk gelopen relaties dienden verwerkt te worden en dat deed Cantor op zijn manier in een imaginaire science-finction-acthtige wereld. Waar Tethers start in een dal, eindigt het na tien tracks met een nieuwe versie van Sam Cantor, die zichzelf terugvond als een eerder bescheiden persoon.

Tethers is een soort van conceptplaat geworden die loutering brengt voor Cantor, maar die ook voor de luisteraar wonderen doet. De plaat hoeft niet volledig van begin tot einde beluisterd te worden en iedere song kan als alleenstaand stukje tot z’n recht komen, maar het groter geheel meepikken is bij Tethers toch een extra meerwaarde. Wij zijn er alvast weg van.

Mr Blue Boogie

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More