Home ReviewsAlbum Reviews MELTHEADS – Decent Sex (MayWay Records)

MELTHEADS – Decent Sex (MayWay Records)

by Carl Van Steenbrugge

Wij zijn niet objectief.

Sedert de Meltheads in 2022 met Naïef een butterfly-effect veroorzaakten, zijn wij nooit meer verveeld geraakt met elke nieuwe scheet van deze uiterst toxische en radioactieve band. Het piepkleine liedje veroorzaakte in ons landschap meteen een eerste rimpel. Alsof de jonge gasten – Tim Pensaert (bas), Simon De Geus (drums), Yunas De Proost (gitaar) en Sietse Willems (vandaal) – met hun huisgemaakte postpunk het allemaal zo planden. Zo eenvoudig komt het maken van nieuwe songs en meteen ook een geweldige debuutalbum over.

Zoals het hoort passeren beginnende Belgische bands de lokale podia. Zo bouwden de Meltheads een trouwe fanbase op. Zij mochten zelfs al snuiven van buitenlandse gigs. Dat veroorzaakte airplay op gereputeerde radiostations als KEXP en Radio X Manchester. dEUS mocht zelfs mee als na-programma tijdens hun tournee in onder andere Londen.

Het album opent met Decent Sex waarin Sietse ons ongevraagd bekent dat hij al lange tijd geen degelijke seks meer had met een degelijke persoon. Nu ja, als opener kan dat tellen. Maar als deze onthouding de oorzaak is van de opgekropte energie, mogen ze van ons nog lang onbevlekt blijven. De band omschrijft de titeltrack als de samensmelting van The Stooges met The Doors. We vinden het niet eens erg.

In onze eerdere recensies van de eerste singles bewierookten we naast de uitstekende muziek van de jongens ook hun gedurfde onderwerpen. In Theodore hebben ze het over eigenliefde, alsof ze nu al spotten met hun toekomstige wereldbekendheid.

Maar songs over de gevaren van drugs, politiek, slechte seks en sociale onderdrukking hoeven niet zwaar te zijn, integendeel. Deze band schrijft nummers die blijven hangen. En dat voor korte nummers die bijna allemaal ongeveer halverwege van tempo veranderen.

Wij blijven van de Meltheads houden als waren ze onze kroost en beseffen nu dat er een generatie is opgestaan die de Ramones en The Melvins beluisterd heeft en zijn doorgegaan op hun krachtig maar luchtig elan. Dit album is een must have voor elke freak die houdt van live energie, muzikaal geweld en een soundtrack zoekt voor de fitness.

Meltheads op tour:

24/02 -| Supersonic, Parijs (FR)
01/03 – Trix, Antwerpen
06/03 – Roodkapje, Rotterdam (NL)
07/03 – Eureka, Zwolle (NL)
08/03 – Wilde Westen, Kortrijk
09/03 Stroomhuis, Eindhoven (NL)
18/07 – Dour

FacebookInstagramYoutubeSpotifyTickets

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More