Home ReviewsAlbum Reviews MDCIII FT. SYLVIE KREUSCH – EP (N.E.W.S.)

MDCIII FT. SYLVIE KREUSCH – EP (N.E.W.S.)

by Didier Becu

MDCIII, het kon even goed de naam van één of andere rapper zijn, maar het gaat wel degelijk om het project van saxofonist (en fluitspeler) Mattias De Craene die de meeste zullen kennen als de man met de pet van Nordmann.

Verschenen op Record Store Day, en voor één keer niet de zoveelste nodeloze heruitgave van plaatjes die iedereen al heeft (of zou moeten hebben). Wel gaat het over een 10” met daarop twee songs die Mattias met twee drummers (Simon Segers en Lennert Jacobs) brengt.

Muziek die geïnspireerd is op films, maar mijlenver van de traditionele soundtrack staat. Zelf heeft Mattias het over David Lynch en Francis Ford Coppola als invloeden. De mystiek van Mulholland Drive en de waanzin van Apocalypse Now in één geheel.

A-kant Flicker is een opzwepende song waar de dwarrelende, soms weemoedige dan weer verraderlijke saxofoon de roffelende drums ontmoet. Muziek van uit de jungle zou ons pa zaliger zeggen. Lekker zwoel en een tikkeltje gevaarlijk, de jungle ten voeten uit dus!

Als vanzelfsprekend gaat alle aandacht uit naar de B-kant en dat komt natuurlijk door de vocale aanwezigheid van Sylvie Kreusch, ex-Soldier’s Heart en Warhaus, en sinds kort ook solo.

Het was Maarten himself die met het idee afkwam om de sound van MDCIII met Sylvies verleidelijke stem te combineren. Sylvies teksten komen uit het boek Heart Of Darkness van Joseph Conrad dat over het Imperialisme handelt. Geen toeval, want de wondere wereld van Wikipedia wist ons te verklappen dat deze roman de leidraad was voor Coppolas Vietnam-epos Apocalypse Now.

Of deze samenwerking met Sylvie eenmalig is of niet, weten ze waarschijnlijk zelf niet, maar laat het ons hopen: dit is muzikale magie.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More