Home ReviewsAlbum Reviews LUWTEN – Draft (Glassnote Records)

LUWTEN – Draft (Glassnote Records)

by Bart Verlent

Vier jaar geleden debuteerde de Amsterdamse Tessa Douwstra alias Luwten met haar titelloze album dat bij onze Noorderburen de hoogte werd ingeprezen. Voor haar tweede album tekende de muzikante, songschrijfster en producer een contract bij het bekende Amerikaanse Glassnote Records, het label van onder andere CHVRCHES, Mumford & Sons en Two Door Cinema Club. Op die manier hoopt ze ook over de grens door te breken. Met dit album wil ze de tocht (Draft) onder de deur voelen, bijzonder voor iemand die zich noemt naar “windloze plekken”.

© Luwten

Ze wilde de deur op een kier zetten voor inbreng van anderen. Zo startte ze een podcast onder de naam Drafts. Daarop interviewt ze andere artiesten (Binkbeats, Eefje de Visser, San Holo en Charlotte Adigéry) om te weten te komen hoe zij nummers schrijven en wat hen inspireert. Het was voor Luwten een inspiratiebron voor deze nieuwe plaat.

Douwstra luisterde voor dit album veel naar Steve Reich, Olafur Eliasson en Teebs, die brachten haar op het idee om field recordings te combineren met organische en elektronische geluiden en live instrumenten. Het resultaat zijn unieke composities zoals het titelnummer, dat is opgebouwd rond samples van de stem van vrienden en familie die één noot aanhouden.

Het stemgeluid van Tessa is beïnvloed door r&b artiesten als D’Angelo, Solange en Frank Ocean maar ook door Gia Margaret en Feist. Toch horen we op dit album geen echte r&b. Luwten brengt originele indie-electropop waar af en toe wat r&b invloeden in doorschemeren.

Draft is een prachtplaat vol exceptionele songs, klaar om het buitenland te veroveren.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More