Home Belgisch MEANDER

MEANDER

by Luminous Dash

Het is wat met die meanders. Een paar weken geleden schonk de Antwerpse Willem Ardui ons de goddelijke single Meander en toeval of niet, maar onlangs botsten we op een Gentse/Aalsterse kleinkunstband met de naam (jawel) Meander.

(c) Leon De Backer

Zangeres Justine Baert, keyboardspeelster Lieze Borms, gitarist Laurens Hebberecht en drummer Dries Merckx gaan er prat op dat ze kleinkunst maken die net een tikkeltje anders is. Dat impliceert Nederlandstalige teksten. Niet dat we niet naar anderstalige teksten luisteren, maar muziek in je moedertaal dwingt je bijna automatisch om te luisteren en in het geval van Meander is dat een surplus.

Op hun Vi.be- en Soundcloudpagina vind je een paar demo-opnames en die tonen meteen aan dat kleinkunst niet hoofdzakelijk iets uit de jaren 70 moet zijn.

Bij Zonnebrand horen we meteen de betoverende stem van Justine omringd door vederlichte (weliswaar effectieve) elektronica. Een song met veel potentie. Mocht je tien minuten te veel hebben (soms vergt muziek wat tijd), draai deze song drie keer na elkaar en ontdek hoe verslavend deze track wel is. Of zoals ze zelf zeggen, voor avontuur dat nooit een eind kent.

Mis is een weemoedige song die je pakt. Over het niet zien zitten, de dag waarop je wakker wordt en hoopt dat hij zo vlug mogelijk voorbij zal gaan. Teksten over wat jij en ik meemaken…

Een band die nu al tot een tour de force in staat is, getuige het meer dan zes minuten durende Zeven Hemels. De muziek volgt langzaam slaafs de teksten van Justine. Eentje om over na te denken, en je luistert maar beter twee keer, want je brein heeft het een en ander te verwerken.

Spelend met heel wat stijlen, in Brandbaar zorgen de blazers voor een jazzy sfeertje waardoor Meander nog meer buiten de lijntjes kleurt van de klassieke kleinkunst, ook al liggen de roots van deze song duidelijk in het voorbeeld van grote meesters als Madou.

De demo wordt met klasse afgesloten met het fragiele Zonder Woorden. Meander maakt inderdaad geen kleinkunst, zoiets noem je luistermuziek.

Foto: (c) Leon De Backer

Vi.be

Facebook

Soundcloud 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More