Home ReviewsAlbum Reviews KING DICK – Mean Phases (Starman Records).

KING DICK – Mean Phases (Starman Records).

by Didier Becu

Wim De Busser is wat je noemt een muzikaal duiveltje die van alle markten thuis is. Altijd wel ergens bij betrokken: van Helmut Lotti tot de Zita Swoon Group en samen met gerenommeerde jazzmusici als Simon Lenski en ex-Dez Mona Nicolas Rombouts ook al acht jaar de ceremoniemeester van het Wim De Busser Quartet. Maar net zoals dat gaat bij topmuzikanten was één horizont niet genoeg en wilde de Antwerpenaar iets met lo-fi psych pop gaan doen en dat werd King Dick.

Hoe DIY het o allemaal ook was (zelf je plaatjes uitbrengen) groeide King Dick uit tot een “legende” in de Belgische garagerockscene. Eerder dit jaar kon u swingen op de ep The Machines, en nu is er Mean Phases op melkwit vinyl. Zonder ons te veel aan namedropping te bezondigen hoort King Dick zonder meer perfect thuis in het rijtje van Kurt Vile, Ty Segall of Ariel Pink’s Haunted Graffiti. Songsmids om u tegen te zeggen!

Niet dat Wim (live met Yorgos Tsakiridis van Borokov Borokov, Jeroen Stevens van Gruppo Di Pawlowski en Michele Morgante) geen eigen stijl heeft, maar de psychedelische chansonnier slaagt er net als deze grootheden ook in om je met iedere song met zijn eenvoudige tederheid te ontroeren. Psychedelische popliedjes van drie minuten verpakt in allerlei effecten en zonder veel omweg de weg naar de essentie vinden: je hart.

Soms weten we het ook niet waar Wim het over heeft, maar meestal draait het gewoon over datgene waar mensen het meest wakker van liggen: de liefde dus. Pakkend imposant. Muziek die zich ergens tussen dromen en de wanhoop bevindt, de twijfel van het dagelijkse leven. Speels, zonder ook maar één seconde een gimmick te worden (Pale White Moon) en dan weer net zoals Ferre Grignard on acid (Unseen Paradise) of gewoonweg donker zoals de opener Prayer.

Of het toeval is of niet, weten we niet, maar King Dick lijkt perfect het concept van een vinylplaat te gebruiken. Op de A-kant staan de meer poppy songs (radiovriendelijk durven we niet te schrijven, hoewel het zou moeten kunnen), terwijl de B-kant meer de experimentele DIY-kant van King Dick laat zien.

Een held in de piepkleine garagerockscene van dit land, maar niets dat hem in de weg staat om naast de groten van het vak te kunnen lopen.

Mean Phases wordt voorgesteld op 17 november op de elfde editie van Luminous Fest in de Kinky Star.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More