Home ReviewsAlbum Reviews IL RITORNO DEL ANGELO – Spring & Asura – (Diatribe)

IL RITORNO DEL ANGELO – Spring & Asura – (Diatribe)

by Patrick Bruneel

Spring & Asura is het geïmproviseerde debuut van het ensemble Il Ritorno Del Angelo, dat digitaal verschijnt maar ook fysiek te vinden is als boek met een cd.

De Engelse schilder William Pownall verzorgt de illustraties, het design was in handen van Max Franosch en het gelimiteerde boekwerk bevat de gedichten die aan de oorsprong lagen van de vier muziekstukken.

Vier stukken, vier muzikanten, vier gedichten: Le Cercle (Eugenie Guillevic) door Nick Roth, I, Lethe van Olesya Zdorovetska die zelf het gedicht maakte, Spring & Asura (Kenji Miyazawa) door Izumi Kimura en Il Ritorno del Angelo (Francesca Meks Taylor) van Barry Guy, dat zijn de vier titels van de nummers en de namen van de vier spelers.

De instrumenten? De legendarische Brit Barry Guy op contrabas, de in Dublin verblijvende Oekraïense stemkunstenares Olesya Zdorovetska, de Japanse pianist Izumi Kimura en de in Londen geboren en net als Kimura in Dublin wonende saxofonist Nick Roth.

Het kwartet brengt een intrigerende set, waarbij veel ingetogen, bijna mediterend wordt gespeeld en alle ruimte wordt gelaten aan de stemcapriolen van Zdorovetska.

Origineel, experimenteel en een geslaagde mengeling van gecomponeerde neoklassieke muziek, jazz, improv en literatuur, kunst gelijk dat ze zeggen. Muzikaal koos het viertal voor een volledig akoestische benadering, wat er uiteraard voor zorgt dat de zang automatisch op de voorgrond treedt.

Het vermogen om te entertainen op een niet voor de hand liggende wijze van Zdorovetska zorgt ervoor dat we gedwongen worden om ons te laten meedrijven op de verhalen.

Vergelijken met anderen is moeilijk, al kunnen we flarden linken aan het werk van bijvoorbeeld Yoko Ono, Damo Suzuki en de soundtrack voor de prachtige film Russian Ark van regisseur Aleksandr Sokurov.

WEBSITE DIATRIBE / INSTAGRAM / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More