Home ReviewsAlbum Reviews HYPNODRONE ENSEMBLE – The Problem Is In The Sender – Do Not Tamper With The Receiver (Cruel Nature)

HYPNODRONE ENSEMBLE – The Problem Is In The Sender – Do Not Tamper With The Receiver (Cruel Nature)

by Patrick Bruneel

Aidan Baker en Eric Quach zijn beiden uitgegroeid tot grootheden binnen het brede spectrum der drones. Baker met onder meer werk bij Nadja, Caudal, Adoran, Tavere, Werl en Whisper Room, terwijl Quach – net als Baker afkomstig uit Canada – vooral naam heeft gemaakt als Thisquietarmy.

Sinds 2014, met het album Hypnodrone Ensemble (Consouling Sounds) onder de naam Aidan Baker / Thisquietarmy bouwt het ensemble gestaag aan de weg.

Twee gitaren en twee drummers (David Dunnett en Felipe Salazar, ook Caudal) waren het indertijd, en bij elk album wisselde de bezetting, al is de derde drummer, Jérome Mortier, er ook meestal bij. Drie drummers en twee gitaristen vormen als het ware de basisbezetting voor Hypnodrone Ensemble, die drones heel ruim opvatten, zoals het hoort.

Invloeden van shoegaze, krautrock, de motorik! beat, atmosferische spacerock en deze keer met in de rangen ook nog Angela Martinez Muñoz (nunofyrbeeswax, Tavare), Fiona McKenzie (Halma), Sara Neidorf (Mellowdeath, Aptera), bassist Gareth Sweeney (Caudal) en zangeres Lane Shi Otayonii (otay:onii, Elizabeth Colour Wheel).

Een ensemble zoals we het al stelden, waarbij de zang van Otayonii echt wel hemels klinkt en zeker een meerwaarde biedt aan de muziek. Als dit collectief toerde de band doorheen Europa in de lente van 2023 en ze bivakkeerden op 1 mei om een opnamesessie te houden in Praag, alwaar ze onderhavige plaat maakten.

Zoals zowat alle albums van deze band werd alles live opgenomen zonder nadien nog veel aan het resultaat te veranderen. Vijf prachtige stukken staan er op het album, dat op allerlei dragers wordt uitgegeven, telkens door een ander label. Wij maken reclame voor de cassette van Cruel Nature, degene die ons de muziek bezorgde, al hebben we het vinyl besteld bij Wolves & Vibrancy, gewoon, omdat het kan en we deze plaat zowat tot het beste rekenen dat we niet alleen van Hypnodrone Ensemble hoorden maar binnen dit genre is deze plaat waarschijnlijk ook de beste die we het laatste jaar onze oren lieten verwennen.

FACEBOOK / BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More