Home ReviewsAlbum Reviews HIS TRUST FUND – The Free Market Loves You

HIS TRUST FUND – The Free Market Loves You

by Bart Verlent

His Trust Fund is het geesteskind van de 34-jarige Antwerpenaar Philippe François. Twee jaar geleden debuteerde hij met een titelloze ep. Nu is er het debuutalbum dat hij samen met zijn band opnam in Studio La Patrie in Gent samen met producer Koen Gisen die ook instond voor de mix.

(c) His Trust Fund

De band bestaat naast François uit gitarist Menno Buggenhout (Undskyld, FourAces Guitar Quartet, De Delvers…), contrabassist Mattias Geernaert (Compro Oro, Kosmo Sound) en zangeressen Sara Raes (The Jacquelines) en Eva Tulkens (Adam’s Eve, (TULSK)i). Voor de opnames van dit album kreeg het vijftal versterking van percussionisten Xan Albrecht (Pura Vida), Sep François (The Colorist) en Robbe Kieckens (Myrddin).

Het album is een eerbetoon van Phillipe François aan de liberale meritocratie die hem grootgebracht heeft. Zijn vertrouwensfonds ontvouwt de ambigue liefde van de vrije markt, als naïeve dromen die tegen de granieten geluidsmuur van de onverstoorbaar verder razende realiteit aan diggelen werden gegooid. Niet geheel toevallig werden de productiekosten van de vinyls ingezameld door middel van een crowdfunding. Een mooi en oprecht huwelijk tussen het geld en de liefde.

The Free Market Loves You is net zoals de debuutep een heel afwisselend schijfje geworden. François haalt zijn invloeden bij artiesten van een vervlogen periode zoals Paul Simon, Bob Dylan, Nina Simone, Caetano Veloso en Leonard Cohen. Vooral de invloed van de laatstgenoemde artiest hangt in de meeste nummers. Wij horen dezelfde melancholie en de mooie vrouwenstemmen die de backings verzorgen lijken op het achtergrondkoortje dat Cohen vaak gebruikte.

De knappe, kleurrijke arrangementen en de Bill Frisell-achtige gitaarklanken maken de nummers af. Ook heeft François een heel flexibele stem en weet hij er een gevoel van melancholie met de juiste dosis aan te voegen. Zijn muzikanten voelen en vullen hem perfect aan zodat we een overtuigend geheel krijgen.

Met Back Up Against The Wall bewijst His Trust Fund dat ze ook een reggae uitstapje kunnen maken, maar naast de andere nummers is dit misschien wel een vreemde eend in de bijt. Want de andere negen songs zijn folkgitaarnummers met een vleugje melancholie en af en toe wat wereldse invloeden.

Wij hebben alleen maar lovende woorden voor deze fantastische debuutplaat. Het album staat vol sublieme songs waarin de artiesten ten volle hun talent laten horen.

Op woensdag 17 februari stelt His Trust Fund het album live voor via een Facebook live vanuit de Antwerpse Trix. Meer info vind je via deze link.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More