Home ReviewsAlbum Reviews FISK – Paranoid Lobster (Eigen Beheer)

FISK – Paranoid Lobster (Eigen Beheer)

by Bootsie Butsenzeller

Peter Verhelst is een Antwerps snarenwonder die al eerder de weg naar ons hart vond met bijvoorbeeld Indio Louro waarmee hij de Braziliaanse roots opzocht met zangeres Nel Ponsaers aan z’n zijde. Z’n nieuwste exploot is het trio Fisk dat hij vormt met drummer Nico Manssens en bassist Tomas De Smet.

Fisk © Laura D’ Halleweyn

Ze komen aanzwemmen met hun debuutplaat Paranoid Lobster die, we moeten daar eerlijk in zijn, best wel raakpunten vertoont met wat een trio als Dans Dans uit hun instrumenten weet te persen. Dit om de algemene sfeer van de instrumentale band weer te geven aan u, argeloze en onwetende lezer, want er is uiteraard meer aan de tentakels.

Het jazzy aspect wordt hier vooral gevormd door de composities en het gitaarwerk van Verhelst zelf, waar de ritmesectie dan een passend kader rond schept en dat veeleer rockend dan swingend of jazzend doet.

De gedempte staccato gitaarnootjes van opener Morning Mist Over The Lake krijgen eerst gezelschap van een simpele maar efficiënte 4/4 surfrockgroove, maar eens die in je vel, nek en heupgewrichten zit, begint Verhelst dromerig en emotioneel te ontsporen met echo’s van pakweg Friends Of Dean Martinez en zelfs Wipers. In Bacalao With A Quest doen ze dat met een Tony Allen groove en gaan de gitaarpatronen naar Marc Ribot neigen.

Iets experimenteler wordt het in Coral Reef And Oxygen dat aanvangt met soundscapes en cimbaaldrones, waaruit pas na anderhalve minuut het eerste repetitieve gitaarpatroon opduikt. De verdere verloop blijft prachtig ingetogen en dat is alvast het mooie aan Fisk, dat hun dynamiek wordt aangepast aan de omstandigheden. Een opnamestudio is dan ook een heel andere omgeving dan live in een feestkroeg op een vrijdagavond, waar we getuige waren van een veel wildere school bak- en andere vissen en dus ook band.

Het verschil tussen bovenstaande live versie van de titeltrack en die op de cd is dan ook hemelsbreed. En hoewel ze hun eigen sound omschrijven als “surf groove jazz punk rock” horen we nergens de clichés van deze genre-aanduidingen, maar dekt deze vlag wel degelijk de lading.

Negen beklijvende tracks telt de plaat, die in eerste instantie op cd en streamers zal verschijnen en later ook op vinyl. Alle info en eventuele bestellingen, op de website van Peter http://www.peter-verhelst.com

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More