Home Belgisch FIRE DOWN BELOW – Hymn Of The Cosmic Man (Ripple Music)

FIRE DOWN BELOW – Hymn Of The Cosmic Man (Ripple Music)

by SANDRA REGENT

We geven eerlijk toe dat we nog niet zoveel nummers van Fire Down Below kenden voor we dit album beluisterden. Niet uit gebrek aan interesse maar wel door een tekort aan uren in een dag om door al die schitterende muziek van eigen bodem te grasduinen. Maar we zouden geen echte muziekliefhebber zijn als we niet af en toe bereid zouden zijn om wat slaap op te offeren voor dit nobele doel. Bij deze dus! Fire Down Below is een vierkoppige groep die in 2015 opgericht werd en bestaat uit Jeroen Van Troyen die de zang en ritmegitaar voor zijn rekening neemt, Bert Wynsberghe op bas en Kevin Gernaey op leadgitaar. Sam Nuytens op drums vervolledigt de band. Ze worden vaak in één adem genoemd met bands als Truckfighters, Red Fang en Soundgarden. Dat mag natuurlijk niet verbazen aangezien ze in diezelfde vijver van fuzzed-out stonerrock, psychedelica en 90’s grunge vissen. De groep onderscheidt zich echter van voorgenoemden door een extra snuifje spacerock en doom metal toe te voegen aan het basisrecept.

In september 2016 lanceerden de heren hun debuutalbum Viper Vixen Goddess Saint. Dat album werd opgenomen door Tim De Gieter in zijn Much Luv Studio (Brutus, Gloria Boateng, BARST) en werd door de pers enthousiast ontvangen. Begin 2017 werd de groep opgepikt door het Californische label Ripple Music (Wo Fat, Mothership,…) wat leidde tot het wereldwijd heruitbrengen van de debuutplaat op cd en vinyl in de zomer van 2017. Ripple Music brengt ook opvolger Hymn Of The Cosmic Man wereldwijd uit. Don’t mess with a winning team moeten de Gentenaren gedacht hebben, want ze besloten voor deze opvolger opnieuw samen te werken met De Gieter en Brad Boatright van Audiosiege in Portland voor de mastering.

De band verwerkt haar muzikale invloeden uit de alternatieve rock en jaren 90 metal in hun muziek maar zorgen toch voor een aparte sfeer en eigen sound. Een conceptalbum willen ze niet persé maken, maar ze willen wel een samenhangend verhaal vertellen. Hierdoor worden de nummers niet alleen loeihard  en aanstekelijk maar worden ze ook naar een hoger niveau getild.

Hymn of the Cosmic Man opent intens met Red Giant, een korte, instrumentale track. Kort maar explosief. Het blaast ons omver: donkere, bombastische, overrompelende gitaarrifs die zo uit een nummer van Isis zouden kunnen komen. Het zet alvast de toon voor de rest van het album.

Met het net geen acht minuten durende Ignition/Space Cruiser vliegt het viertal er direct in met een stevige portie scheurende gitaren en pompende drums die ons met heimwee terug naar de stonerrock en grunge van de nineties brengen. Een indringende, kosmische sfeer en meeslepend tempo met daarop de sterke, rauwe stem van zanger Jeroen: perfect match. Halverwege wordt er een beetje gas teruggenomen en kunnen we op adem komen. Heel even maar, want richting het einde van het nummer wordt het gaspedaal weer genadeloos ingedrukt met een heerlijk wanhopig schreeuwende Van Troyen als gevolg. ‘Searching for the heavens door, I can’t find it…’. Wij in elk geval wel, we bevinden ons in de zevende stonerrockhemel!

Saviour Of Man heeft een paar magistrale riffs en is een nummer met het potentieel van een instant hit op festivals. Eerlijke rock, geen gezever: het publiek gaat zonder twijfel overstag. We zien de beelden al voor ons: een enthousiaste meute die massaal heen en weer schudt op al dit gitaargeweld, het strakke ritme en de catchy melodie. Als dit geen hit (Zwaarste Lijst?) wordt, dan weten wij het ook niet meer. Neem zeker ook eens de moeite om de bijhorende animatievideo, gebaseerd op het artwork dat Stash voor het album ontwierp, van Antoon De Grom te bekijken.

Een subtiel, lichtjes plagend begin met opbouw naar een heerlijke spanningsboog. En dan… dan ontploft de boel en gaat het onophoudelijk verder als een drillende boormachine. The Cosmic Pilgrim grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Halverwege neemt het tempo even af maar bouwt daarna weer op naar een twee minuten durende crescendo van fenomenaal gitaarspel en onverbiddelijk opzwepende drums. Negen minuten lang worden we met The Cosmic Pilgrim getrakteerd op een postrock meets metal trip. Het voelt alsof we een zee van gitaren inwandelen en overspoeld worden door een golf die ons onderuit haalt. Halverwege krijgen we net genoeg tijd om even te ademen om dan opnieuw meedogenloos ondergedompeld te worden in wat aanvoelt als een tsunami die we niet snel zullen vergeten. Hoe komt het in godsnaam dat we deze muziek nu pas écht leren kennen? Dit gaat in onze playlist, zeker weten, want elke luisterbeurt ontdekken we nieuwe dingen en wordt het gewoon beter en beter!!

Een rustpunt op het album vinden we terug in Nebula: traag tempo, subtiel gitaarspel in een aziatische sfeer en een zachte, bijna fluisterende zang. Ook in de rustige(re) nummers overtuigt de groep. Met Ascension, gaat het viertal de meer psychedelische toer op. Het lyrische nummer wisselt voortdurend af tussen bombastische, verpletterende lagen gitaren waarin zanger Jeroen zich overtuigend uitroept tot ‘greatest of gods en king of the mountain’ en rustigere intermezzo’s eindigend met een grootse, explosieve finale. Opnieuw een voltreffer.

Adrift In A Sea Of Stars, een nummer van elf minuten dat boeit van begin tot einde. Niet iedereen geraakt hier zonder kleerscheuren mee weg. Deze mannen wél! Ze houden moeiteloos onze onverdeelde aandacht, van de eerste tot de laatste noot. Een schitterende afsluiter.

De getalenteerde Gentenaren slagen er niet enkel in om stevige, strakke rock te brengen maar ook om de melodie en zang niet uit het oog te verliezen. Bij de release van hun debuutalbum werden ze omschreven als één van de grote nieuwe beloften. Na het beluisteren van dit tweede album kunnen we dit alleen maar bevestigen! Wat ons betreft is Fire Down Below een grootse rockband in wording (Stubru wordt eens wakker aub!)  We kunnen niet wachten om deze mannen live aan het werk te zien!

Op 8 juni 2018 ligt Hymn Of The Cosmic Man in je favoriete platenzaak . Aarzel niet en zet dit bovenaan in je agenda samen met hun komende live-optredens:

26 mei: Verse Vis De Zwaarste Editie – Muziekclub De Zwerver, Leffinge
15 juni: Album release party w/ Grotto + Cowboys & Aliens – De Charlatan, Gent
16 juni: Album release party w/ Grotto + Cowboys & Aliens – De Kelk, Brugge
1 september: Free Stoner Show – Gonzo, Ninove

vi.be/firedownbelow

facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More