Home ReviewsAlbum Reviews FINK – It Isn’t Until It Is (R’ Coup ‘D)

FINK – It Isn’t Until It Is (R’ Coup ‘D)

by Mark Van Mullem

Toen ons bekend werd dat Fink weer gaat toeren, met voor België alvast als gekende data 25 en 26 maart 2022 in respectievelijk Reflektor in Luik en de Handelsbeurs in Gent, vulde dat ons muziekhart met grote vreugde. Een optreden van Fin Greenall en diens muzikanten is steeds weer een feest van intensiteit en een zalving voor hart en ziel.

De podia zijn dus pas voor 2022. Vrijdag 20 augustus 2021 verscheen het album It Isn’t Until It Is (IIUII), waarop Fink een fraaie bloemlezing geeft van een aantal essentiële nummers uit zijn carrière. Een ‘best of’ dus, maar eigenlijk een heus live-album! En dat maakt deze release zo interessant natuurlijk én voor fans én voor wie met Fink wil kennis maken.

Fans zullen smullen van de geweldige songselectie uit de albums Biscuits For Breakfast, Distance And Time, Sort Of Revolution, Perfect Darkness en Hard Believer. Vooral composities uit de periode 2006-2016. Fin Greenall trok, samen met Tim Thornton en Guy Whittaker naar de JRS-studio’s in Berlijn om er twaalf Fink-classics opnieuw live in te spelen. Het resultaat klinkt verbluffend en de luisterervaring is bijna even intens als het bijwonen van een Fink-concert. De uitmuntende selectie songs, de soms geheel nieuwe interpretaties, met andere accenten, de fraaie opbouw van akoestisch naar meer elektrisch, de ‘less is more’-aanpak met toch een kamerbreed geluid, doen de rest. Oh, en dat fantastische stemgeluid van Greenall natuurlijk!

IIUII kun je als retrospectief bekijken, maar met het uitdrukkelijke adagio: ‘We nemen de songs opnieuw onder handen, plaatsen ze in een nieuw perspectief, hertalen ze naar het hier en nu en proberen ze nog beter te maken’. Nog beter? Een schier onmogelijke opdracht zou je denken. Niet voor Fink. Het bewijs ligt er nu eenmaal en het heet IIUII: een geniale plaat met veel hoogtepunten en heel wat kippenvelmomenten.

Hadden we het over kippenvelmomenten? Luister dan naar Shakespeare, voel je hem al, die krop in je keel? Juist. Vanzelfsprekend prijkt Warm Shadow, één van de fan live-favorieten, ook op IIUII, in een ronduit sublieme versie dan nog.

“Sitting at the table where it all began for us…”, hoe zalig klinkt toch Blueberry Pancakes, met dat typische werken naar catharsis, iets waar Fink zo goed in is. Eén van zijn handelsmerken zeg maar.

Genieten is het ook volop bij This Is The Thing, Berlin Sunrise, Biscuits, en het immens mooie Yesterday Was Hard On All Of Us. Een fenomenaal Sort Of Revolution is de grootse parel waar de plaat mee opent.

Op de concerten is het nog eventjes wachten, op geheel nieuw werk misschien ook. Maar IIUII is een welgekomen verstrooiing in afwachting, en zeker méér dan zomaar een zoethoudertje. Als je nog niets van Fink in huis hebt, schaf dan zeker deze plaat aan. En anders ook!

IIUII is uit bij R’ Coup ‘D, vanaf vrijdag 20 augustus 2021.

De nu reeds gekende Belgische live-data:
25 maart 2022 – Reflektor, Liège,
26 maart 2022 – Handelsbeurs, Gent


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More