Home ReviewsAlbum Reviews FELA RANSOME-KUTI – London Scene & Live 50th anniversary (Partisan Records)

FELA RANSOME-KUTI – London Scene & Live 50th anniversary (Partisan Records)

by Bootsie Butsenzeller

Fela Ransome-Kuti is een fenomeen, van politiek activist tot grondlegger van de afrobeat waarmee hij menig album tot stand bracht. Z’n bekendste begeleidingsband blijft echter The Africa ’70 met meesterdrummer Tony Allen. Popsterren als Paul McCartney, Missy Elliott tot Kendrick Lamar en Questlove zijn zelfverklaarde Fela fans en terecht!

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat twee van Fela’s persoonlijke favorieten uitgebracht werden: London Scene zoals de titel aangeeft opgenomen in Londen en uitgebracht op de Nigeriaanse afdeling van label E.M.I die eigenlijk het begin van z’n beste periode markeert.

In datzelfde jaar 1971 werd ook het legendarische Live album uitgebracht waarop The Africa ’70 versterking kreeg van het drum-monster Ginger Baker (toen vooral bekend van Cream) wat voor extra ritmisch vuurwerk zorgde. Beide albums kregen al wel eens een heruitgave, maar nu om de 50ste verjaardag te vieren komt Partisan Records (onder het goedkeurend oog van Fela’s zoon en kleinzoon Femi en Made, die eerder al het eigen album Legacy+ uitbrachten) op de proppen met volledig in Abbey Road geremasterde opnames op gelimiteerd gekleurd vinyl.

Het live album is nu een dubbelaar geworden met nog extra onuitgebrachte Allen/Baker drumsolo’s! Voer voor de échte fans om nóg eens een versie in de kast te steken, maar tevens een goede poging om het jonge, coole, ook meer naar vinyl neigend volkje wat muzikaal op te voeden. Want deze twee albums grooven als de be(e)sten en geven elke Ableton producer het nakijken. Zelfs meesterfunkers als James Brown en Prince zijn schatplichtig aan Mister Kuti.

Luister en huiver op welke manier Fela en z’n band jazz, funk en soul tot een eigen feestelijk geheel kneden waarop enkel een houten klaas kan blijven stilstaan en grijp gerust de kans om deze twee klassiekers aan je vinylcollectie toe te voegen, moest dat nog niet het geval zijn.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More