Home ReviewsAlbum Reviews FABLE DUST – In Between Wars – (Zesde Kolonne)

FABLE DUST – In Between Wars – (Zesde Kolonne)

by Patrick Bruneel

Niels Duffhues is de man die als Fable Dust met veel ingetogen, muzikale liefde om de paar jaar onze oren verwent met een nieuwe cassette of plaat. In Between Wars is inmiddels zijn derde uitgave bij het vanuit Eindhoven opererende Zesde Kolonne.

Dat Zesde Kolonne bestaat inmiddels veertig jaar. Begonnen ergens in een achterafkamertje van de Effenaar is deze organisatie uitgegroeid tot een onmisbare schakel inzake alternatieve culturele activiteiten. Ze beperken zich dan ook niet tot het uitbrengen van fysieke dragers met muziek op, maar reiken hun tentakels een beetje over het hele culturele veld.

Voor het veertigjarige bestaan besloot bezieler Luk Sponselee om actief naar buiten te komen en zich een meer zichtbare plaats toe te eigenen, te beginnen met inmiddels de derde cassettebox, waarvan deze In Between Wars de tweede is (na Mauvais Pauquet van Max Frimout).

Later volgen er nog deeltjes, waarvan Electronic Sound Session en The Flipside Paradox het eerst het levenslicht zullen zien. Met een beetje geluk is tegen eind dit jaar de box klaar en kan hij netjes gevuld worden met de acht cassettes die ervoor bedoeld zijn.

Duffhues bespeelde op The Man Who Came Out Of The Storm en The Light-Forsaken Plains In The Cosmos Of My Thoughts heel ingetogen en behoorlijk minimalistisch zijn elektrische gitaar. Het zijn soundscapes bij verstilde films die druipen van melancholie en weltschmerz.

Voor zijn nieuwe cassette In Between Wars voegt hij mondjesmaat en spaarzaam wat andere geluiden toe maar het geheel blijft trouw aan wat hij eerder liet horen. Korte instrumentale verhaaltjes die ietwat poëtisch overkomen. Muziek als verstilling, weg van het jachtige dagdagelijkse bestaan. Met titels als Poreuze Sloepen van Kalk of Acheron zet hij ook onze verbeelding aan het werk.

Introspectief, uitnodigend om te bezinnen, is dit een mooie toevoeging aan zijn kleine maar mooie oeuvre.

Zesde Kolonne / Fabledust

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More