Home ReviewsAlbum Reviews DREUHNIGHEIT – Rheutels (Belgian NeuMusik)

DREUHNIGHEIT – Rheutels (Belgian NeuMusik)

by Patsker Omaer Beguin

Dreuhnigheit is een nieuw elektronisch samenwerkingsproject van eigen bodem. Joost Carpentier (Dreun) en Peter Moorkens (Onsturicheit) koppelden hun elektronische instrumenten aan elkaar en lieten hun ideeën de vrije loop. Het resultaat is een release die moeilijk in een hokje te vatten valt. Rheutels is opgebouwd uit zes elektronische spinsels die een ongewone maar originele benaming kregen. Dit blikje elektronica liet zich niet zo gemakkelijk openen.

Het valt onmiddellijk op dat Carpentier en Moorkens zich enorm geamuseerd moeten hebben tijdens de opnames van hun improvisaties en experimenten. Het duo laat merken dat het hen geen zak kan schelen of er naar hun werk geluisterd zal worden. De Introductie (eerste nummer) test per direct de luisterbereidheid bij de reutelkandidaten en zorgde bij ons ook even voor fronsende wenkbrauwen. Moorkens is niet alleen herkenbaar met zijn modulair gebliep en geritsel, hij spreekt (eveneens met vervormde stem) ook enkele te gekke Nederlandse teksten in die zich vasthaken tussen de elektronische experimenten. Onze favoriet is het van de pot gerukte verhaal over de Zwanstikas dat ons een aanhoudende brede glimlach bezorgde.

Carpentier improviseert erop los en bewandelt boeiende en interessante geluidspaden. Het duo combineert de modulaire synthesizers met standaard elektronica en verfraait deze met heel wat effecten en samples. Zo verschijnen beats met een knipogend gereutel naar old school techno. Carpentier en Moorkens boren zowel ambient als industriële bronnen aan en verweven hun invloeden in de eigenzinnige nummers. De psychedelische sferen van Onsturicheit worden afgewisseld met de duistere Dreun stemmingen in het sonische haakwerk. Regelmatig duiken wat kitscherige klanken naar de oppervlakte waardoor we muziek te horen krijgen met nog eens een extra hoek af.

Rheutels is een avontuurlijke trip geworden met vreemde en gekke elektronische uitspattingen. De bizarre ingesproken teksten bevatten zowel maatschappelijke boodschappen als humoristische uitlatingen. Dreuhnigheit kan het best omschreven worden als een rebelse golf tussen de rimpelingen in het Belgisch elektronisch muziekspectrum. Rheutels is een taai maar intrigerend werkje boordevol boeiende en waanzinnige geluidsexperimenten dat men niet links mag laten liggen.

https://belgianneumusik.be/album/bnm035-rheutels-dreuntronics-modular-madness

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More