Home ReviewsAlbum Reviews DOUBLE DEÜCE – Warm Ham In A Foreign Home (BB Island)

DOUBLE DEÜCE – Warm Ham In A Foreign Home (BB Island)

by Mark Van Mullem

Gordon Gano en Lou Barlow die samen met Camper Van Beethoven een overdosis van van alles en nog wat tot zich namen en hun gelal zo nodig op muziek moesten pogen te zetten. Niemand die hen tegenhield? Nee, gelukkig hebben deze helden niets te maken met de nogal nutteloze lange 26 minuten, die Warm Ham In A Foreign Home is. Al zijn sommige van de schaarse volwaardige songs op dit album, wél wat te situeren in deze muzikale vijver. We denken dan vooral aan het anti-kapitalisme-lied Mr. Holland’s Wine of ook The Spotter, met van Neil Young & Crazy Horse geleende Welfare Mothers-riff, het koren tussen toch wat teveel kaf, zeg maar. Oh, ook opener Pig Walnut, met toegevoegde blazers heeft zo zijn momenten.

Toby Goodshank en Angela Carlucci, samen Double Deüce, hebben zich ongetwijfeld te pletter geamuseerd tijdens het maken van Warm Ham in a Foreign Home, hun eerste album in 19 jaar, goed voor iets minder dan een hilarisch halfuur doortrapte onzin, soms geslaagd, en komt er geheid een spontane glimlach, zelfs bij een behoorlijk platvloers The Theory Of Relativity. Hier en daar best fijne riffs en ritmes. Check! Veel goede aanzetten, maar weinig echt uitgewerkte songs. En dat is best wel jammer. Het lijkt wel of het duo vooral met farce grappen wilden komen, waardoor het schrijven van goede songs wat op het achterplan belandde.

Aan die sopraanstem van Carlucci (ook bekend van Little Cobweb en The Baby Skins) is het even wennen, zeker wanneer ze daar net iets te ver in gaat, zoals in Song for Voting. Wat smurf je nou, zeg? Carlucci etaleert haar vocale kunnen, maar soms zijn die net iets te hoge zanglijnen behoorlijk irritant wat ons betreft. De stem van Toby Goodshank (The Moldy Peaches) kunnen we dan beter waarderen, zie ook eerder aangehaalde bands, waarbij ook zijn stem mooi zou passen.

Snap Backwards is een goed bedoelde pastiche op het hiphopgenre, enfin denken we. Het begin is er, samples en al, maar het werkt voor geen meter. Cream Cheese Like This is best wel aardig. Van de titeltrack worden we helemaal kregel en zenuwachtig, maar misschien is dat de bedoeling? We zouden het haast durven denken eigenlijk.

In de bio lezen we dat Double Deüce ons wat troost wil bieden voor de vele valkuilen, chaos en terreur van en in het moderne leven. Het zou kunnen natuurlijk en dan hebben we het vast compleet misbegrepen, maar vooralsnog is luisteren naar Warm Ham In A Foreign Home toch eerder een behoorlijk inspannende beproeving dan een troostend proces.

Maar aangezien de plaat ook op Spotify staat, bestaat de kans best wel dat we uitschieters als Mr. Holland’s Wine of The Spotter, misschien zelfs ook Pig Walnut wel – die blazers daar zijn wel lekker – nog eens herbeluisteren. Maar het volledige album – al is het dan iets minder dan een halfuurtje – opnieuw ondergaan, dat gaan we toch maar zo laten.

We duiken wel even die cd-kast in om nog eens iets van Camper Van Beethoven of Violent Femmes op te zetten. Of, ja Eugene Chadbourne, die heeft ook een vreemd soort humor, kan zelfs niet echt goed zingen, maar zijn liedjes werken wél, KKKremlin nog aan toe, zeg! “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zoals een voetballegende al eens poneerde.

Voor de durvers: Warm Ham In A Foreign Home is uit op het BB*ISLAND-label.

DOUBLE DEÜCE Socials: FacebookInstagramYou may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More